Bericht

Goed idee uit de community: besparen met een Energiedisplay

Geplaatst op 10 mei 2021, 09:38 uur

Op het Energieontbijt van 15 april vroeg wethouder Marieke van Doorninck om hulp. Uit de recente berekening van de gemeente blijkt dat de ambitie van Amsterdam om in 2030 55% CO2-emissiereductie te realiseren niet gehaald wordt. En dus kwam zij met een hulpvraag.
Natuurlijk bedenkt onze community dan meteen goede ideeën. In dit geval kwamen Ernestine en Richard met het voorstel om energiedisplays te installeren voor woningen die aangesloten zijn op het warmtenet. Het energiebesparingspotentieel is enorm, en dus de bijdrage aan de CO2-reductie ook.


Uit onderzoek van het PBL blijkt dat een energiedisplay in je woonkamer leidt tot een besparing van minimaal 5%. Dit komt door de bewustwording van energieverbruik, wat automatisch zorgt voor zuiniger gedrag. En voilà: besparing!
Voor gas- en elektra zijn er kant en klare displays te koop (Ingrid van stichting !Woon schreef daarover op 21 april al een mooi bericht op ons platform). Maar voor warmtenetten is zo’n display er (nog) niet. Technisch is het maken van energiedisplays voor warmtenetten is geen probleem, de omvang waarop dat moet gebeuren wel. Daarvoor is namelijk een order nodig van minimaal 10.000 stuks. En daarover schreven wij een brief aan Marieke van Doorninck (zie bijlage onderaan dit bericht!) met de vraag: Kunt u zorgen voor de aanschaf van die (eerste) 10.000 displays?

Wat kan jij doen?
We gaan natuurlijk niet alleen wachten op de actie die ongetwijfeld voortkomt uit onze brief aan Marieke. Wij kunnen allemaal zelf nu ook al iets doen:

- Ben je huurder en heb je een aansluiting op het warmtenet? Vraag je verhuurder om een energiedisplay. Door veel vraag te genereren komen ze er vast snel.
- Heb je thuis ‘gewoon’ gas en elektra: energiedisplays zijn voor jou gewoon te koop. Als je wilt kun je dus misschien (nog) meer op je eigen energierekening besparen door dit te monitoren met een display.
- Ben je directeur van Vattenfall? Bestel 10.000 displays en geef iedereen er één als welkomstcadeau bij zijn nieuwe aansluiting.
- Ben je medewerker of directeur van een woningcorporatie: ga in gesprek over energiebesparing en als je met de huurder aan zijn koffietafel zit, installeer dan meteen een energiedisplay.
- En ben je wethouder Duurzaamheid, in Amsterdam of een andere stad? Lees onze brief nog eens door, bundel je inkoopkracht, en geef je klimaatdoelstellingen een boost!

Wil je meer achtergrondinformatie over energiedisplays, kijk dan eens op https://www.energieengedrag.nl/  of check https://www.energieverbruiksmanagers.nl/ 

Deel dit: