Bericht

Wat een groendak met zonnepanelen kan betekenen voor uw VvE

Geplaatst op 10 mei 2021, 14:26 uur , door Joris Hilbers

Wilt u samen met uw VvE minder betalen voor energie? Wilt u bijdragen aan een beter leefklimaat in de stad? Dan heeft u meerdere opties, denk bijvoorbeeld aan een  spouwmuurisolatie, warmtepomp, HR++ glas, vloerisolatie of een zonneboiler. Echter wordt de verduurzaming van het dak vaak vergeten, terwijl hier veel winst te behalen is. Zo heeft een groendak heeft vele voordelen. Sterker nog, de combinatie van zonnepanelen met een groendak geeft het meeste rendement aan de aarde en aan uw VvE.. Veel platte daken in Nederland zijn onbenut en het is tijd dat hier verandering in komt. Op het gebied van woningen verduurzamen kunnen juist VvE’s hun stem laten gelden omdat ze vaak een plat dak hebben. Lees hieronder wat de voordelen van een groendak met zonnepanelen voor uw VvE kunnen zijn.
 
Verduurzamen omgeving
Met uw VvE kunt u impact maken op uw omgeving en kunt u bijdragen aan het vergroenen van de stad. U draagt bij aan een beter leefklimaat voor u, uw buren en de natuur. Een groendak heeft een grote impact op de biodiversiteit in de stad. Groene daken werken mee aan het behoud of herstel van bedreigde diersoorten en planten, waaronder vogels, bijen en andere insecten. Naast de toename van biodiversiteit filtert een groendak giftige stoffen, fijn stof en CO2 in de stad. Groendaken zijn in staad om cadmium, koper, CO2, lood en zink op te nemen en filteren zodoende deze stoffen uit de stad. Dit betekent een schonere lucht voor u en de omgeving!
 
Verkoeling en geluidsdemping 
In stedelijke gebieden ligt de gemiddelde temperatuur hoger. Dit heet het Urban Heat Island Effect. Groendaken hebben een verkoelende werking en gaan het  Urban Heat Island Effect tegen. Zo maken groendaken de leefomgeving aangenamer voor mens en dier. Veel appartementencomplexen hebben een plat dak. Zomers kan het dan ook erg warm worden in uw appartement. Een groendak kan de temperatuur aanzienlijk verlagen en zorgt ook voor minder schommelingen in temperatuur gedurende het jaar. In de zomer kan de temperatuur op een bitumineus zwart dak oplopen tot 85°C, terwijl de temperatuur van een groen dak maximaal zal oplopen tot 35°C. Een verschil van 50°C zullen u en uw buren zeker merken in het pand. 
 
Naast een verkoelende werking, heeft een groendak ook een geluidsdempende werking. Groendaken hebben door hun massa een geluiddempende werking op de onderliggende appartementen. Geluid van regen, vliegtuigen of ander omgevingsgeluid dringt veel minder door in het pand. 
 
Levensduur van het dak
Elke VvE heeft in het MJOP onderhoud aan het dak ingepland. Door het aanleggen van een groendak met zonnepanelen verlengt u de levensduur van het dak en gaat het dak twee keer zo lang mee. Een normaal bitumineus zwart dak heeft een levensduur van 15 tot 30 jaar en een groendak kan dit verdubbelen. Hierdoor kan uw VvE de reserveringen voor het dakonderhoud halveren. Daarnaast verhoogt een groenda de waarde van het gebouw en uw woning.
 
Zonnepanelen delen
Zonne-energie betekent een lagere energierekening voor iedereen in de VvE en reduceert de woonlasten direct. Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot in de stad. U kunt de zonnepanelen delen met uw buren, om bijvoorbeeld gezamenlijk duurzame energie op te wekken en deze in te zetten voor de algemene voorzieningen zoals de lift en verlichting. Op deze manier wordt u met uw VvE eigen energieleverancier en heeft u ook geen last meer van de stijgende energieprijzen. 
 
Wist u daarnaast dat zonnepanelen meer rendement leveren als er een groendak onder ligt? Een telefoon doet het ook minder goed in de volle zon. Voor een zonnepaneel geldt dit ook, al klinkt dit raar. De koelende werking van een groendak kan de opbrengst van de zonnepanelen namelijk met wel 6 tot 15% verhogen. Dit resulteert in een verlaging van energiekosten en maakt uw pand meer waard. Omdat de panelen koel blijven gaan ze ook langer mee en blijft uw dak langer energie opleveren. 
 
Maak impact op de stad samen met uw buren. Door uw VvE te verduurzamen werken we samen toe naar een groene stad met 100% duurzame energie. 

Geschreven door: Solar Sedum