Bericht

Daltarief oude meter stopt per 1 juli 2021

profile picture
John van Gelder

Per 1 juli 2021 stoppen netbeheerders met het afgeven van een toonfrequentiesignaal. De bekendste toepassing van het TF-signaal in Nederland is het schakelen tussen dag- en nachttarief dat geldt voor energieverbruik, maar ook de straatlantaarns gaan ermee uit en aan. Het onderhoud ervan is echter duur en er zijn nieuwere, betere technieken.

Vanaf 1 juli kun je hierdoor geen gebruik meer maken van het nachttarief als je een oude meter in huis hebt. Contracten met een dubbel tarief worden omgezet naar een enkel tarief. Slimme meters schakelen daarentegen automatisch van tarief. Het ligt daarbij wel aan het contract met je energieleverancier of je daar wel of niet gebruik van maakt.

Maar wat betekent dit voor jou als consument als je voorlopig je oude meter behoudt? Het houdt ten eerste in dat contracten met een dubbel tarief worden omgezet naar een enkel tarief. Hierdoor betaalt je elk moment van de dag dezelfde prijs voor stroom. 

En hoeveel scheelt het in euro’s? Vergelijkingssite Independer heeft het uitgerekend en kwam tot de volgende conclusie: 'Zelfs als je alleen 's nachts stroom zou verbruiken is het verschil tussen de tarieven hooguit één of twee euro per maand.' Je kunt bij je netbeheerder navragen wanneer het daltarief voor jou geldt.

bron:  nu.nl    gaslicht.nl  netbeheernederland