Bericht

De Verhitte Stad: hoe houden we die leefbaar?

Geplaatst op 10 augustus 2021, 11:24 uur

Steeds vaker maakt klimaatverandering de stad onaangenaam heet. Met name in steden zorgt dit voor hittestress, ziekte en oversterfte. Naast de toename van de hittegolven speelt bovendien dat het in steden vaak warmer is dan erbuiten. De warmte kan er moeilijk weg, zodat het ’s nachts in Amsterdam zomaar 6 graden warmer kan zijn dan vlak erbuiten. Bewoners van dichtbebouwde wijken lopen hierdoor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. We krijgen ook bij !WOON een toenemend aantal vragen of klachten van bewoners hierover. Op 5 juli deelden we onze ervaringen in het programma De Verhitte Stad van De Balie.

Een diversiteit aan sprekers komt in het programma aan het woord. Zij schetsen een beeld van de problematiek, de opgaves van het stadsbestuur en de mogelijkheden om de aantasting van de leefbaarheid in en om woningen te voorkomen en te bestrijden. Het afwisselende programma is nu terug te kijken.

Jeroen Kluck: lector Water in en om de stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar richtlijnen om maatregelen te nemen die helpen tegen een heet stadsklimaat.
Ruwan Aluvihare: landschapsarchitect en hoofdontwerper Openbare ruimte bij de gemeente Amsterdam. Hij was projectleider van het nieuwe Leidseplein en ontwerpt nu onder andere het Westelijke Havengebied van Amsterdam.
Ingrid Houtepen: adviseur bij stichting !WOON, onder meer op projecten rond woningkwaliteit en energiebesparing.
Martin Knuijt:  van OKRA Landschapsarchitecten leidde de videomakers rond langs de Westerkade in Rotterdam, en
Teun van de Keuken, journalist en columnist, modereert het programma.


Het programma is hier terug te kijken via De Balie TV.

 

 

Illustration
 
Deel dit: