Bericht

Ongekend hoge marktprijs van elektriciteit

Geplaatst op 20 september 2021, 09:05 uur
Illustration

De marktprijs voor elektriciteit is nu opmerkelijk hoog. In het VK zijn al vijf leveranciers gestopt. Gaat dat hier ook gebeuren?

In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie en soms ook over water. Nieuwsbrief nr. 12 gaat over de ongekend hoge marktprijs van elektriciteit.  Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie 

Nog niet zo lang geleden was de energiemarkt overzichtelijk. Je was klant bij het regionale energiebedrijf, er was niets te kiezen. Uit de lokale en regionale energiebedrijven ontstonden in de loop der jaren drie grote spelers: Nuon, Essent en Eneco en een handvol kleinere partijen. Gemeenten en provincies waren de eigenaren, meegegroeid met de ontwikkeling van de eigen energiebedrijven naar de nationale reuzen. De eigenaren verkochten na 2010 voor veel geld hun aandelen, het publieke eigendom ging over naar grote buitenlandse partijen. Nuon ging naar het Zweedse Vattenfall; Essent is nu van Innogy dat onderdeel is van het Duitse E.ON; Eneco ging naar Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power Co. uit Japan. De vrije markt werd betreden door nieuwe bedrijven die met lage tarieven, cadeautjes of een bijzonder verhaal hun klantenkring opbouwden. Elk jaar wisselt nu ruim een kwart van de consumenten van leverancier. De concurrentie is fel, maar veel van de nieuwe leveranciers zijn eigendom van de grote partijen: Vandebron en Energiedirect zijn van Essent; Green Choice en Oxxio zijn van Eneco; Powerpeers is van Vattenfall. Sommige van de bedrijven zijn betrokken bij de productie van energie, maar veel bedrijven zijn slechts handelskantoren die actief zijn met inkoop en verkoop. Een deel van de markt verloopt via de stroombeurs en de gasbeurs waar vraag en aanbod samenkomen en de prijs voortdurend in beweging is. De stroomprijs beweegt zich doorgaans rond de 5 cent per kWh met af en toe piekjes naar 10 cent en dalletjes naar 0 cent. Maar nu oscilleert de prijs rond 15 cent, met pieken tot 20 cent!  

lees meer in de volledige nieuwsbrief #12

Deel dit: