Bericht

De Groene Hub in Gaasperdam 1 jaar!

Geplaatst op 28 september 2021, 10:05 uur
Illustration

Coöperatie De Groene Hub in Gaasperdam bestaat één jaar.!!

Dat werd op vrijdag 24 september gevierd tijdens een gezellig coronaproof feestje in de speeltuin van de Hub in Holendrecht. In het afgelopen jaar zijn grote stappen gezet, ondanks de ontregelende pandemie, om de gebiedscoöperatie stevig in de benen te zetten. 

In de prachtig begroeide tuin werd het glas geheven met mensen uit de buurt. Er staat veel te gebeuren in Zuidoost. Anne Stijkel, de initiator en voortrekker van de gebiedsgerichte aanpak om heel Gaasperdam aardgasvrij te krijgen, was net teruggekeerd van een half jaar verlof. Ze noemde de Hub een dreumes die een mooie toekomst voor zich had liggen. Met name de door haar geformuleerde Donut Deals moeten n de Groene Hub handen en voeten krijgen. 

Een Donut Deal, geënt op de Doughnut Economics van Kate Raworth, combineert duurzame en sociale doelstellingen die gedragen worden door verschillende partijen. Het gaat om concrete, uitvoerbare en gefinancierde projecten. Amsterdam is sinds 2020 officieel Donut Stad. Een voorbeeld is de inzameling van etensresten bij Gaasperdamse huishoudens. De gemeente levert de GFE-cocons, de Groene Hub organiseert de buurtbewoners om hun etensresten gescheiden aan te leveren en afvalbedrijf Meerlanden haalt de GFE op en verwerkt het tot onder meer groengas en compost. 

De Groene Hub heeft meer Donut Deals ontwikkeld, zoals de QuickFix Brigade die huizen van buurtbewoners isoleert en het Rattenplan, dat ervoor zorgt dat er minder etensresten op straat belanden, waardoor er minder overlast van ratten is. De etensresten worden in een minivergister, die op het terrein van de Groene Hub staat, omgezet in  groengas en vloeibare compost. Tenminste, als het ingewikkelde vergunningentraject succesvol is doorlopen. 

Houd de Groene Hub dus in de gaten en kom gerust eens langs. Het is een mooi fietstochtje en met de metro is het net zo ver als het AMC (dezelfde metrohalte Holendrecht). De Hub is open tussen 10 en 16u en is gelegen pal achter Pizza Amore Mio. 

De Groene Hub
Holendrechtplein 44
1106 LP Amsterdam

Deel dit: