Bericht

Liggen we op schema?

Liggen we op schema?
Illustration
profile picture
Frans Debets

Elk jaar een fijn hoogtepunt, de CBS-cijfers over hernieuwbare energie. Nee, we liggen niet op schema... 

In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie en soms ook over water. Nieuwsbrief nr. 12 gaat over de ongekend hoge marktprijs van elektriciteit.  Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie 

CBS publiceert eind september altijd de cijfers over het voorgaande jaar. Elk jaar in (min of meer) hetzelfde format, met veel cijfers en duidelijke uitleg. Dit jaar was de uitvoering iets moderner en meer webbased, maar de structuur is gelukkig nauwelijks veranderd.

De belangrijkste cijfers staan in tabel 2.1.1  het overzicht van alle hernieuwbare productie, met rechtsonder het resulterende percentage: 11,1%.  Toch wel teleurstellend veel minder dan de 14% die we hadden afgesproken voor 2020. Voor de EU was deze afspraak verplichtend conform de Hernieuwbare Energie Richtlijn van 2008. Nederland ontloopt de boete handig door een deel van de Deense productie, voor veel geld, over te boeken naar Nederland.

Het percentage hernieuwbaar (11,1%) wordt bepaald door de hernieuwbare productie (219,6 PJ) en het totale gebruik (1980 PJ). Dankzij de corona zakte het eindgebruik in 2020 fors, als het gelijk was gebleven met bv. 2018 (2130 PJ), dan was het percentage 10,3% geweest.

lees meer in hele artikel Rekenen met Energie -Substack #13