Bericht

"Crisisaanpak in Amsterdam. Elke twee weken persconferentie burgemeester."

Geplaatst op 25 oktober 2021, 16:04 uur
Illustration

Marjan Minnesma loopt met velen vanuit Groningen naar Glasgow, waar de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaatsvindt vanaf as zondag 31 oktober 2021 tot en met vrijdag 12 november 2021. Deze editie is cruciaal. Er is een enorme urgentie. 

Nadat vele doelen zijn gesteld (en nog niet genoeg, we koersen nog op 3 graden) breekt nu het decennium van actie aan.  

Eén graad gemiddelde temperatuursverhoging van de wereld is al teveel. We zien wereldwijd wat er nu al gebeurt. En in onze buurlanden en ons eigen land ook. En we koersen nog steeds af op 3 graden opwarming aan het einde van deze eeuw, dan wonen we in een onleefbare wereld.

Alleen met een crisisaanpak en een enorme versnelling houden we de catastrofes binnen de perken. Bewerkte tekst van de bron: www.urgenda.nl

Marjan heeft op een podcast uitgelegd hoe we het kunnen doen. Hoe Amsterdam het kan doen. 

  • Gemeenteraad start crisisaanpak en gaat met grote snelheid naar handelen. Zie onderstaande link naar de motie uit 2019. 
  • Burgemeester (verantwoordelijk voor veiligheid) gaat in de crisismode, samen met de wethouders en een team 'zoals het OKT' met een brede blik op het vraagstuk en de oplossingen. Elke twee weken houdt de burgemeester een persconferentie met het blijven herhalen van de urgentie en ook de oplossingen. En zorgen dat het gebeurt.  

Luister hier 16 minuten naar een vraaggesprek met Marjan Minnesma van Urgenda door Pauline Westendorp van 02025- Oranje Energie tijdens de etappe van de Climate Miles Lunteren - Maarn op 19 oktober 2021. En luister vooral ook de andere podcasts van Marjan, geeft echt een goed beeld van kansen! Actie! 

HOOR HIER DE PODCAST: https://oranjeenergie.nl/media/ 

Met veel dank aan Reinout Van Schie van Urgenda voor de geluidskwaliteit. 

Illustration


Dit is de hele foto.. in de podcast zijn alleen Marjan en Pauline te horen. Dank Andrea van de Graaf voor deze foto tijdens de lunch van de Climate Miles op dinsdag 19 oktober 2021. Met links ook Aukje van Bezeij.
2 reacties

Pauline Westendorp

https://www.duurzaamnieuws.nl/amsterdam-eerste-gemeente-die-ecologische-en-klimaatcrisis-erkent/
De gemeenteraad van Amsterdam heeft een motie aangenomen die de ecologisc Lees meer
25-okt-2021 16:06

Pauline Westendorp

En nog iets wat Marjan en ik na de podcast nog bespraken, tijdens het wandelen: de gemeente nodigt 100 Amsterdammers uit voor een burgerberaad....in november. Dat lijkt me een mooi moment om de crisiskansen-actielijst te maken!
26-okt-2021 13:21
Wil je reageren? Meld je dan aan.