Bericht

Warmtepomp (lucht-water hybride) zonder buitenunit

Geplaatst op 4 november 2021, 10:45 uur
Illustration

Op een folder van een installatiegroothandel zag ik een voor 02025 relevante verwarmingsbron. Via hun site en een korte chat vond ik wat uit. Maar dit is niet de plaats voor merkgebonden reclame en ik weet uberhaupt niet of dit wel een slimme keus is. Op hun site lees ik een aantal reviews van al dan niet professionele gebruikers, wisselende ervaringen. Onze flat lijkt geschikt om zo'n hybride warmtepomt te plaatsen. Maar ons verbruik is met amper 400m3 gas zo laag dat ik niet gauw aan zou beginnen, er blijft hierbij immers een hr cv ketel draaien en dus kan ik dan nog niet van het (aard)gas af.

Het principe komt erop neer dat de ventilatielucht wordt gebruikt, en wel de af te voeren lucht, die daalt in een warmtewisselaar/ de warmtepomp naar 7gr en met het warmtepomp principe wordt daardoor een vat van 50 liter water op 50gr gehouden. Ik las reviews dat mensen hier de helft tot 75% op hun gasverbruik mee bespaarden. Over het extra elektra verbruik wordt nergens iets vermeld helaas.

Hoe vinden we in bv Buitenveldert een proefwoning waar we zo'n pilot met de leverancier samen mee kunnen doen. En wellicht met andere types warmtepompen - al dan niet hybride- ook. Is er steun van experts voor de techniek, van de gemeente of 02025 voor de procedure en wellicht subsidie? Allicht moet je oudere woningen in Buitenveldert (vaak uit de 60-er jaren) eerst goed isoleren. Maar dat zijn dan juist de wonigen waar geen mechanische ventilatie in zit vermoed ik.

Wie meer wil weten kan mij mailen, meedenken of meedoen is natuurlijk heel handig! Michael

Deel dit:
1 reactie

René Jansen

di 9 november 2021 18:00
Hoi Michael, ik denk dat het nuttig is om contact op te nemen met Dave van Dongen (via www.ikwilschoneenergie.nl). Samen met hem zijn jullie er vast snel uit of dit een zinvolle techniek is.