Update

Schinkelwarmte, update November 2021

Geplaatst op 3 december 2021, 15:21 uur
Illustration

We zijn, ook door koplopersondersteuning vanuit 02025, een stap verder gekomen in de onderzoeksfase.

Oude uitgangspunt

Onze ambitie was om een warmte oplossing te bedenken en realiseren voor het hele Schinkelkwartier: de kantoren en het industriegebied, de nieuwbouw en het cluster van woonboten. Dit gebied bevat zo’n 100 bedrijven/industrie, 10.000 woningen en 185 woonboten. Als voorkeursoptie keken we daarbij naar aquathermie, dat is warmte uit (oppervlakte)water.
Hierover hebben we een gesprek gehad met de gemeente Amsterdam. Daaruit bleek dat de doorlooptijd van nieuwbouw (zo’n 15 jaar) en de toekomstige ontwikkelingen van het industriegebied te veel onzekerheid oplevert om een warmtetransitie voor het hele Schinkelkwartier te onderzoeken (zie ook de afbeelding). De gemeente werkt nog aan een actualisatie van het energieplan voor de hele buurt. Als dat klaar is wordt bekeken welke warmte-oplossingen passend en haalbaar zijn voor het gehele buurt. Wij liepen met onze plannen eigenlijk een beetje te ver voor op de gemeente. Maar we snappen ook dat het zonder de onderzoeken en steun van de gemeente niet haalbaar is het hele Schinkelkwartier in één keer te verduurzamen. Daarom hebben wij een andere focus gekozen.

Nieuwe aanpak
We gaan nu voor een compactere aanpak. Een kansrijk cluster van ‘bebouwing’ binnen Schinkelkwartier wordt gevormd door de woonboten. Alle woonboten die in de Schinkel liggen vormen een behapbaar en afgebakend geheel. En deze community is makkelijk benaderbaar en kent elkaar goed. Wij (Ronald en John) zijn daar zelf onderdeel van. Daar gaan we ons nu als eerste op richten.
Een idee dat wij nu hebben is een lokaal netwerk voor warmte voor de woonboten. Dat netwerk kan bestaan uit één ring of meerdere kleine ringen. Op langere termijn kan zo’n warmte-ring dan aansluiten op een ander (groter) warmtenet. Dat kan dan bijvoorbeeld een warmtenet zijn van een WKO-bron die aangelegd wordt voor een nieuwbouwcluster in de buurt. Uiteraard gaan we onder woonboters toetsen of zij dit ook een goed idee vinden, of dat er andere oplossingen de voorkeur heeft.

Wat we gaan doen
Om een inventarisatie te maken van de haalbaarheid van een lokale ring wordt houden we begin 2022 een enquête onder de woonbooteigenaren. Hiermee halen we gedetailleerde informatie op over verbruik van gas en elektriciteit, de huidige isolatie van de boten en eventueel het energielabel. In de enquête vragen we ook naar de bereidheid van de buurt om mee te werken en denken. Het resultaat van de enquête is inzicht of een collectief ringnet haalbaar is.
We starten niet helemaal op nul! In oktober 2021 hebben we op de ALV van de Woonboot Vereniging Zuid (VWZ) ons plan voorgelegd om een eigen, collectief warmtenet te onderzoeken. Verwarmd door middel van aquathermie. Hier is door de aanwezige buren enthousiast op gereageerd. Er heeft zich die avond direct een aantal buren aangemeld om zitting te nemen in de werkgroep waarmee we als Schinkelwarmte ons team hebben uitgebreid.
Duurzaamheid leeft onder de woonbooteigenaren. We merken dat ze de ambitie hebben om te verduurzamen (isolatie, zonnepanelen etc.). En er is soms ook een noodzaak om een keuze te maken. Bijvoorbeeld als een Cv-ketel aan vervanging toe is. Vervang je die dan, repareer je hem, of koop je meteen een warmtepomp? Ook bij 02025 komen vragen binnen vanuit ons cluster woonboten. Zo heeft 02025 recent een duurzaamheidsadvies gegeven aan woonbootbewoner Lieke. Hiervoor heeft een expert van 02025, Bob van Wely, een bezoekje gebracht aan de boot van Lieke en een adviesrapport voor hun woonboot gemaakt welke maatregelen ze zou kunnen treffen. Lieke is meteen aan de slag gegaan met het opvragen van offertes. Het zou mooi zijn als we komend jaar vanuit Schinkelwarmte alle woonbooteigenaren kunnen helpen met verduurzamen. Daar gaan we voor!

Illustration
overzicht projecten rondom schinkelgebied Nov 2021
Deel dit: