Bericht

FLITS-FLATS

Geplaatst op 9 december 2021, 01:55 uur
Illustration

FLITSFLATS

Update 8 dec 2021  

FLitsflats, zo in twee, drie vegen is mijn inductiekookplaat schoon, nooit meer een ander! Anderhalf jaar verder ben ik er nog steeds superblij mee! Ook het verwarmen met Infrarood panelen is me voor de woonkamer goed gelukt. Op koude dagen temperatuur overdag 17° en 's avonds 22°. Het is een beetje spelen met zonlicht, schuifdeuren en thermostaat. Daardoor word je wel veel meer bepaald bij de weersgesteldheid van de dag. Ik dacht altijd dat ik niet van kou hield, maar het valt eigenlijk wel mee. Het verschil warm-koud in huis kan ik best opvangen met warme kleding, dikke gordijnen, kamerdeur met zandzakje aan katrolletje, kitten van tochtkieren en een klein beetje bijverwarmen met een los bijzet paneeltje of convectorkacheltje.

Omdat ik nog groenere stroom wilde, ben ik afgelopen maart overgestapt naar een 3-jarig Vast stroomkontrakt met 22 windvangers( deze laatste leveren kale stroom van 2750 kwh per jaar 'eigen' wind).  Met de subsidie, die iedereen krijgt van het Rijk blijft mijn stroomrekening maandelijks ca. €35/mnd en gaat mijn vooropgestelde plan uit sep2019 om dit 4 jaar vol te houden, vast lukken. Over 2 jaar ben ik dan uit de onkosten voor Infraroodpanelen, spaargeld ca.€ 4000, zonder subsidie. Hopelijk komt er binnenkort wel een positieve uitspraak van de rechter op de rechtszaak Marly tegenover Ymere, zodat ik subsidie kan aanvragen voor nog een paneel in de keuken of slaapkamer, maar die rechtszaak loopt nu al drie jaar en er komt maar geen uitspraak, lijkt het! 

Inmiddels zijn Liander en Rochdale wel zover gekomen dat de gasmeter weg mocht, als ik dat wilde maar, oh addertje, wel op basis van eigen kosten voor het terugzetten van de gasmeter bij verhuizing. Tja, dan ben je evenver en ben je je eventuele subsidiegeld ook weer kwijt. Geluk is wel dat Liander nu geen dreigpost meer stuurt. Bram Bos van het Polderhuis gaf me het perfecte voorbeeld hoe deze post te beantwoorden (lees ‘De afsluitboete bestaat niet’ van Bos, B. 2020, te downloaden op https://www.polderhuis.org/abn)

Nooit meer een gasmeter in dit huurhuis kan Wooncorporatie Rochdale blijkbaar nog niet plannen. Zij geven hun verkregen subsidie geld liever uit aan nieuw te bouwen gasloze huizen en deze oude wijk van Amsterdam Zuid, waar ik woon, is pas in 2030 aan de beurt, maar wat is dan de mode? De veel geadverteerde warmtepomp? Of is dan een waterstofketel het meest geschikt voor een dichtbevolkt woongebied? 

Met spaargeld van €4000 en eco-gedrag zijn mijn InfraRood panelen in vier jaar afbetaald, dus zeg het maar... 

Naturulijk is je huis geriefelijker als er meer vertrekken verwarmd worden, maar moet je dat willen in deze tijd? Dat is niet zozeer armoe, zoals ik iemand op tv hoorde zeggen, eerder iets uit de vijftiger jaren. Toen gingen de mensen zoals mijn ouders verstandiger om met energie, ze moesten wel omdat het er niet was of gewoon te duur. Nu zijn we gewend aan teveel en voelt het lastig om te miniseren, maar als je wil, kan het wel. Gewoon gedrag! 

Deel dit: