Transitie met horten en stoten
Er verandert heel veel tegelijk en dat gaat niet altijd goed. De wanorde neemt toe…
In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie. Ik beperk mij tot eenvoudige vragen en het uitleggen van wat er gaande is. Cijfers en feiten zijn daarbij belangrijker dan meningen en speculaties.
Nieuwsbrief nr. 15 - Transitie met horten en stoten
De onrust op de gas en elektriciteitsmarkt en de bijzonder hoge prijzen zijn een voorbeeld van wat er mis kan gaan bij de zeer complexe ombouw van onze energievoorziening.
Een paar veranderingen…
De vrijmaking van de markt, die de EU graag wilde, begon in Nederland met de Gaswet en Elektriciteitswet van 1998. In de eerste jaren van de nieuwe eeuw verdween het automatisme waarmee elke afnemer zijn energie afnam van de regionale aanbieder die ook nog de eigenaar was van de kabels en buizen. In korte tijd werden de regionale bedrijven gesplitst en de handelspoten werden verkocht door hun eigenaren (gemeenten en provincies) aan buitenlandse bedrijven. Ook betraden nieuwe bedrijven de ingedutte leveringsmarkt. De komst van nieuwe aanbieders leidde tot marketingcampagnes waarmee de klanten verleid werden hun traditionele leverancier te verlaten. De gedegen, maar ook wat saaie en behoudende nuts-monopolisten moesten het opnemen tegen moderne en snel handelende marketeers.
Tegelijkertijd veranderde de gas-inkoopmarkt, de eenvoudige structuur waarin één aanbieder handelde met enkele afnemers die beiden de olieprijs als referentie aanhielden moest “liquide” worden: meer marktpartijen; meer contractvormen; meer concurrentie.
Lees verder in substack Blog #15 Transitie met horten en stoten
Vond je het interessant en wil je meer lezen ? meld je hier aan voor mijn nieuwsbrieven en ontvang deze rechtstreeks in je mail.
Ook kan je de 14 voorgaande columns nog teruglezen.