Bericht

Slagkracht voor koplopers - coöperaties - commons. Hoe dan?

Geplaatst op 18 januari 2022, 17:00 uur
Illustration

Op 17 jan 2022 werd een boeiende werkconferentie georganiseerd door Pakhuis de Zwijger en de gemeente Amsterdam: Cöperatieven maken de stad, met daarin ook een door Oranje Energie georganiseerd sessie: een Energiewinnend Net. Die is hier terug te kijken. https://dezwijger.nl/programma/een-energiewinnend-netwerk 

De lange reis om hier te mogen staan begon met een brief uit 2018 aan de nieuwe coalitie om slagkracht te organiseren voor koplopers, coöperaties en de commons. 

Hieronder twee documenten (het verslag van de sessie en een inleding van P.Westendorp) over hoe we Amsterdam als eerste stad ter wereld op schone energie kunnen krijgen. Door de spelers te laten spelen zoals ze kunnen spelen. Daarvoor zijn twee veranderingen nodig: 

- Houding: kijk je vanuit de partijen buiten het stadion naar binnen of vanuit het veld met de koplopers naar buiten? Dat ging de laatste jaren meestal verkeerd om. 

- Verhouding: de koplopers vragen soms ruimte, mandaat, status of middelen, zoals mensen, geld en kennis op het moment dat ze dat nodig hebben aan partijen in de omgeving van het stadion. Aan partners die meedenken vanuit de vraag van de koploper, de spelers zelf. En dat als er middelen als kennis, geld of mensen te verdelen zijn, dat coöperatieven daarin evenredig kunnen meedelen om samen te kunnen versnellen. Dat gaat om een goede verhouding tussen elkaar. Ook dat kan beter!

Wij, wij koplopers, wij cooperaties, wij hubs en wij energiecommissarissen zijn ontzettend blij met de reeds geboden steun om onze missies in onze eigen stadions te verwezenlijken. Maar we vinden dat het keer 80 kan en moet. Want wij bieden vertrouwen aan onze buren. En daarvoor hebben wij als commons het vertrouwen en de slagkracht nodig om zo naar duizenden koplopers te groeien

 

 

 

 

 

Deel dit: