Bericht

Oeps, klant van Gazprom, wat nu?

Geplaatst op 1 maart 2022, 09:27 uur
Illustration

We willen nu natuurlijk zo veel mogelijk afstand bewaren van Gazprom, maar dat is nog niet zo makkelijk...

In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie .  Nieuwsbrief nr. 18 gaat over de huidge situatie rondom Russische gasleveringen.  Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie 

Energie-Nederland, de branchevereniging van zestig energieproducenten en leveranciers, zetten Gazprom en Wingas uit hun club. UEFA wil hun hoofdsponsor Gazprom kwijt, Schalke 04 stopte er al mee. Maar hoe moet het nou met de ruim honderd Nederlandse gemeenten en andere overheden die hun gas van Gazprom betrekken?

Samenwerken en handeldrijven met “lastige” landen is een van de oer-Nederlandse eigenaardigheden. We vinden Rusland maar een raar land, maar de MH 17 en de inval in de Krim waren geen aanleiding om geen zaken met ze te doen. We herhaalden steeds “ze zijn een betrouwbare handelspartner, hun gascontracten komen ze altijd na”. Gazprom levert al jaren aan de Nederlandse gasbedrijven, maar sinds 2012 opereert Gazprom met Gazprom Energy vanuit ’s Hertogenbosch ook als een concurrent.
De website is duidelijk:
Gazprom Energy maakt deel uit van de Gazprom Group, een van ’s werelds grootste energiebedrijven. Dat biedt continuïteit als het gaat om de levering van energie. Bovendien hoeven we voor het leveren van gas geen gebruik te maken van tussenpersonen. Daardoor blijven onze tarieven transparant en scherp. Toch is Gazprom Energy vooral een Nederlands bedrijf. En dat merk je.

Een Nederlands bedrijf dus…. Ruim honderd Nederlandse gemeenten en waterschappen konden de gunstige voorwaarden niet negeren en tekenden dus bij het kruisje. Sinds de inval Oekraïne ligt dat toch wat gevoelig… 

Lees meer in dehele Rekenen met Energie nieuwsbrief #18