Bericht

Terugblik 02025 Energieontbijt Stadsdeel West, maart 2022

Geplaatst op 11 maart 2022, 14:55 uur
Illustration

Best in West ! Mooie opkomst en veel oude bekende en nieuwe gezichten bij het live energieontbijt vanuit West !   

We waren te gast bij MidWest, werkplek en broedplaats. Na introductie en voorstelronde waarin een zeer gevarieerde mix van buurtbewoners, bedrijven, gemeente en andere koplopers op schone energie hun ervaringen, vragen met elkaar deelden werd het een energiek programma met mooie presentaties (link naar de sheets

Video impressie 
We hebben een korte impressie middels een video verslag Energieontbijt West gemaakt. Deel deze gerust in je netwerk of in je buurt!  

Heb je de video gezien en denk je zelf ook na over het verduurzamen van je huis of buurt maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk de kunst af van buurtbewoners die dit al eerder hebben gedaan en kom dan ook eens naar een Energieontbijt. Daar kan je andere buurbewoners ontmoeten, kennis maken met andere initiatieven die al bezig zijn en betrokken bestuurders van de gemeente ontmoeten die jou kunnen helpen.

Wat is er besproken ?
Voor de opening hadden we Melanie van de Horst, stadsdeelbestuurder West, samen met Jorien Roling, duurzaamheids coördinator West. Melanie ondersteund vanuit haar bestuurdersrol, maar ook als Amsterdamse bewoner, met haar energieke verhaal en visie de verduurzaming in West.  Jorien liet een aantal mooie projecten zien waar de gemeente concreet bij betrokken is. Het stadsdeel richt zich ook op bottum up projecten en wil hier graag bij helpen middels delen kennis en financieel middels, subsidies. Kijk eens bij het  VvE loket  of voor zonnepanelen op. Voor West neem gerust contact met Jorien op om de mogelijkheden voor jouw inititiatief verduurzaming, schone energie te ondersteunen. 

Anita Groenink van MidWest was als gastvrouw de eerste spreker. Mooi te horen de bevlogenheid bij het verduurzamen van het pand zelf, maar ook sociaal, duurzame initiatieven die worden ontplooid, ondersteund vanuit MidWest. Haar oproep om in de buurt een zonneproject op daken te gaan opstarten is dan ook een nieuw project idee. Woon je in West en heb je interesse om te helpen hierbij of andere activiteiten van MidWest? Meld je bij Anita via MidWest   Uiteraard zijn er meer actieve plekken in West waar duurzaamheid op programma staat. Kijk eens bij de presentaties slides hieronder bij de Hubs in West voor een overzicht

West bestaat uit veel appartementen, vaak in VvE of wooncorporatie  georganiseerd.  Verduurzaming middels Infrarood is een van de oplossingen die vaak wordt toegepast. Thuisbaas is hier goed bekend mee en heeft hier praktische oplossingen voor. Zie bewoners filmpje Infra rood  met praktische rondleiding. 

02025 ondersteuning van projecten middels “de ogen en oren in de wijk” van de zogenaamde Energiecommissaris en is in West nog in ontwikkeling.  Wil je bijdragen aan verduurzaming in jouw buurt en heb je hier goede ideen voor? Kijk eens bij 02025 Energiecommissaris of neem contact met Sophie@02025.nl  

Open Podium
Verder ook aandacht voor actuele projecten in West zoals de ontwikkeling van de duurzaamheid en circulariteit bij de Centrale Markthal van het Foodcentrum. BOEi(Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed) is hier voortrekker van, is naast de verduurzaming van het gebouw op zoek naar duurzame circulaire ondernemers. Middels een Pitch Wedstrijd kan je een heuse Kantoorunit winnen! Heb je een knalgoed concept of idee, neem dan voor 21 maart contact op met pitch@centralemarkthal.nl

Een ander iconisch monument is de 400 jaar oude Molen de Otter welke volop bezig is met verduurzaming bij hun renovatie van gebouwen en terrein.  Guido Mensink heeft met hulp van Groene Grachten is een stappenplan ontwikkeld voor de technische aanpak zoals energie uit heipalen , luchtwarmtepompen voor gebouwen en toekomstig onderzoek naar aquathermie uit naastgelegen Kostverloren kade.  Doelstelling voor de Otter is een museale functie op gebied van houtbewerking. Daarnaast functie voor educatie, (sociale) evenementen en buurt activiteiten voor de komende 400 jaar! 

Ted Zwietering, initiatief nemer van energie coöperatie Ketelhuis WG in West, nam het woord om de urgentie en actie voor versnelling naar groene energie te onderstrepen.  Om dit te bewerkstelligen hebben zeven lokale energie coöperaties zich verenigd in de Amsterdamse Producerende Energie Coöperaties: de APEC  De energiecoöperaties bieden de gemeente hulp aan bij het realiseren van de grote ambitie voor de energie transitie. Hun visie hebben ze in een brief en gesprekken aangeven aan de fractievoorzitters en vertrouwen dat we dit gaan terugvinden in nieuwe coalitieakkoord.   
Korte update van Ketelhuis WG:  Planning loopt volgens schema, energiecontracten met bewoners worden afgesloten en verwachting bouw begin volgend jaar. Hoe hebben ze dit zo goed voor mekaar gekregen en wat kunnen we hier van leren? Dat hebben ze in een nieuwe site www.plankenzondergas.nl vastgelegd. 

Wendela, bewoonster en onderzoeker uit de staatsliedenbuurt, heeft afgelopen jaar met hulp van stichting !WOON een buiten-buurthuiskamer georganiseerd. Gewoon op straat en samen met buurtbewoners onder genot van een koffie/chocolade over energieverbruik verminderen en energiearmoede praten. Vooral deze simpele maar zeer doeltreffende aanpak om je buurt (van hoog tot lage inkomens) te bereiken is een mooi initiatief wat zeker vervolg zal hebben.   

Afsluitend waren een aantal  HVA studenten die hun plannen voor een zonnepanelen vergelijking site te maken.  Er is zoveel aanbod in prijs, kwaliteit en opbrengst, maar hoe maak je de keuze?. Met hun initiatief voor een willen ze dit ondervangen en door een onafhankelijk advies en hulp te bieden bij keuze.  Ze zijn net gestart maar zullen ons op ontbijten en via 02025 op hoogte houden van de ontwikkelingen.   

Pauline Westendorp vatte het ontbijt samen door te stellen dat het netwerk van veel verschillende initiatieven, bewoners en organisaties in West krachtig, actief en weerbaar is en hiermee een voorbeeld kan zijn hoe je initiatieven kan organiseren en locaal kracht geeft . 

Zoals kan je kan lezen, is het open podium een steeds belangrijker onderdeel voor iedereen in het ontbijt programma, dus welkom bij volgend ontbijt om jouw vraag, verhaal of tip met ons te delen!  

Het volgende energie ontbijt is donderdag 12 April in stadsdeel Zuid Oost.  Kijk hier voor initiële Programma en aanmelden ontbijt Zuid-Oost


Deel dit: