Bericht

Empowermentscan voor participatie: zien wat de ander kan en wil

Geplaatst op 18 maart 2022, 13:27 uur
Illustration

Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) ontwikkelde een empowermentscan voor participatie.

De empowermentscan is een hele concrete en praktische doorvertaling van de nieuwe kijk op participatie, die het OFL aan het ontwikkelen is. De scan helpt initiatiefnemers in aardgasvrije wijken, of dat nu gemeenten zijn of bewoners, erachter te komen wat andere betrokkenen willen en kunnen bijdragen. Met die kennis kunnen initiatiefnemers zich richten op de meest passende vormen van participatie in wijken die van het aardgas af gaan.

Doel empowermentscan
De empowermentscan helpt initiatiefnemers zich te verdiepen in het perspectief van andere betrokkenen en hun eigen aannames over wat de ander wil of kan loslaten. De scan helpt hen actief en onbevooroordeeld aan de ander te vragen wat belangrijk is voor hem of haar. Als jij graag wilt dat anderen participeren in jouw initiatief, helpt het heel erg als je niet werkt op basis van aannames, maar je echt verdiept in wat voor de ander mogelijk en wenselijk is. Het gaat om de ander veel beter leren kennen.

Het uitgangspunt voor de empowermentscan is dat verschillende soorten initiatiefnemers in aardgasvrije wijken ermee kunnen werken. Gemeenten, maar ook bewoners of andere betrokkenen. Het is ongelooflijk belangrijk om te realiseren dat het twee kanten op kan gaan. Bij aardgasvrije wijken is het vaak de gemeente die initiatief neemt, maar er zijn ook bewoners die hun eigen energiecoöperatie starten. De scan helpt beide soorten initiatiefnemers nadenken over participatie.  Lees meer op de website van OFL 

Deel dit: