Bericht

Zet ook de knop om

Geplaatst op 4 april 2022, 10:56 uur
Illustration

Zet jij ook de knop om ?   
We moeten samen die knop omzetten. Veel Nederlanders zijn al goed bezig. Zij besparen energie. Om ons op de komende winter voor te bereiden, zijn extra stappen nodig. Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie. (dit is een campagne van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

Soms kan je met kleine stappen al meer doen dan je denkt.
1) Zet je thermostaat op maximaal 19 graden > besparing €200 per graad
Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden als je thuis bent. Met elke graad lager bespaar je gas en dus geld.
Tip! Trek een warm vest of warme trui, sokken en sloffen aan. Ben je actief bezig in huis, dan kan de thermostaat misschien nog wel een graadje lager.
2 )Douche maximaal 5 minuten > besparing €130 per jaar
80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar water en geld door niet langer dan vijf minuten per keer te douchen. Wil je een stapje extra zetten? Douche dan minder vaak en installeer een waterbesparende douchekop. Of neem een douche in plaats van een bad.
Tip! Met een zandloper of douchetimer kun je de tijd in de gaten houden. Of zet een liedje op van vijf minuten of korter.
3)Verwarm alleen de ruimtes waar je bent> besparing €550 per jaar
Verwarm niet je hele huis. Draai in ruimtes waar je niet bent de verwarming op nul. Ook in de slaapkamers. Houd de deuren in huis dicht.
Tip! Leg een extra dekbed of deken over je bed.
4) Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden > besparing €260 per jaar
Zet de thermostaat aan het eind van de avond op 15 graden. Dat kan al een uur voordat je gaat slapen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het in de ochtend lang voordat je huis is opgewarmd.
Tip! Gebruik een dag- en nachtprogramma op je klokthermostaat. En stel de verlaging van de temperatuur automatisch in. Of stel een uur voor je gaat slapen een alarm in zodat je het niet vergeet.
5) Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden > besparing €210 per jaar

Is er niemand thuis? Laat de thermostaat dan overdag op 15 graden staan. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het lang voordat je huis is opgewarmd.
Tip! Gebruik een dag- en nachtprogramma op je klokthermostaat. En stel de verlaging van de temperatuur automatisch in voor als je niet thuis werkt of bent.
6) Extra besparen

Er is nog meer dat je kunt doen om verlies van warmte te voorkomen. Lees hier hoe je met kleine of grote investeringen je huis direct energiezuiniger kan maken
-Start met een check
-Isolatie houdt de warmte binnen
-Klein budget, voor iedereen 

Bron: deze campagne is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deel dit:
1 reactie

Michael Turel

ma 4 april 2022 12:30
Het optellen van de genoemde posten levert mij 1310e op en we betalen nu met ons jaarcontract (tot 1 juli) 1000e. Het lijkt mij dat de besparingen bij standaard verbruiken horen waar niemand zich in herkent. Percentages of besparingen gekoppeld aan verbruiksklassen (m3 en kWh en/of GJ) lijken mij een... lees meer