Bericht

Denk je even mee? Met de ladder van 02025?

Geplaatst op 9 mei 2022, 21:07 uur
Illustration

Voor jou! Als onderdeel van het netwerk 02025. Denk je even mee?

Graag leg ik je een insteek voor. Voor een column voor het blad van onze cooperatie van cooperaties Energie Samen, die ik volgende week ga inleveren. Maar eerst ga ik graag te rade bij jou.

Waarom zit je in dit netwerk 02025? Wat is 02025 eigenlijk? Nul twintig vijfentwintig. Dat is op twee manieren te interpreteren. 

Ofwel je maakt Amsterdam koploper in '25 (nultwintig in vijfentwintig). Ofwel je bent nul op 27 oktober 2025. Dan is Amsterdam 750 jaar. Wie haalt de nul als onze stad haar verjaardag viert? We hebben 6 maanden en 3 jaar de tijd. En wat betekent de nul? Nul fossiel! Dus geen olie, kolen of aardgas. Uit geen enkel land. (Ofwel je bent toevallig hier aan gekomen en leest de nieuwsbrief of de site .. ook dan mag je meedenken..)

De vraag is:  hoe halen we de nul? Beklim je -in gedachten- de ladder die John en ik net tekenden? We denken dat de lezers van de nieuwsbrief van 02025 gemiddeld ergens bovenaan de ladder zijn. Maar ga gerust ook uit van je moeder die denkt, mijn tijd zal het wel duren…

En neem ook de vrijheid om direct op de hoogste trede te beginnen. We gaan niet over welke stappen je neemt of welke trede eerst. Ikzelf ging pas mijn gedrag (trede 1) veranderen toen ik op trede 4, stond door de aanschaf van zonnepanelen. Het zal ook wel een heen en weer geklim kunnen zijn de komende drie en een half jaar. 

Stel je voor, je staat op de grond voor de ladder. Daar ben je niet bewust dat je energie kan besparen in huis, op je werk, sportclub op opleiding. Maarrrrr, stap je op een trede, dan doe je mee! Doe je het licht uit in de kamer waar je niet bent? Eerste trede! Zet je de verwarming laag? etc. Allemaal gedragsmaatregelen die elektriciteit of warmte besparen. En dus direct of indirect gas besparen. Want onze elektriciteit en onze stadsverwarming komen vaak ook uit gas. Bewust! Orienteer je op internet op deze gedragsmaatregelen. Dat kan je zelf. Doe je soms ook samen rondom een energyparty. 

Trede twee: hier nodig je een energiecoach uit om je nog bewuster te maken en laat deze coach iets doen in je gebouw. De ketel op 60 graden zetten. !Woon is expert voor woningen. Er zijn ook experts voor scholen, sportclubs en bedrijven. Dit kan zelf, maar samen met een gebied coaches en fixers uitnodigen is veel handiger. 

Of trede drie: vraag een fixer ook even flink de gaten te dichten, naast radiatorfolie en het bijvullen van de radiatoren. Jungle in Oost is ervaren voor huizen! Ik schat in dat je met stap 1, 2 en 3 en een paar zelf te maken isolatiemaatregelen uit stap 4 15% gas kan besparen, nog dit jaar. Denk jij dat ook? Bel me! 0654723019! Dan gaan we de challenge aan! (Dit kan je zelf doen, maar samen met een gebied coaches en fixers uitnodigen is veel handiger en zeker als je de uitdaging van dit jaar 15% besparen wilt aangaan). 

De vierde trede zijn de maatregelen: ofwel isolatie, dus meer bouwkundig zoals vloerisolatie of dubbel glas. Ofwel technische maatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepomp, overal LED licht, of infrarood panelen of een doorstroomboiler. En voor organisaties ook elektrische pompen etc. 

Je gaat wat ons betreft net zolang door tot je boven bent. En je op nul bent. Want, wat ons betreft is iedereen nul in 2025. Vandaar: 02025.

Mijn vraag aan jou. Zien we een trede over het hoofd? Of ziet hij er anders uit. We horen het graag! Zie onderstaande plaatjes. 

 

Illustration
 
Deel dit: