Bericht

Aankondiging Staat van Mobilisatie

Geplaatst op 23 mei 2022, 17:07 uur
Illustration

Op verzoek van Thijs Haverkamp en omdat Maaike Vallenduuk mijn verhaal kwijt raakte halverwege, bij de top 10 van doorbraken.. hier 'op papier' mijn verhaal bij het Energieontbijt in Waag van donderdag 12 mei jl. De sheets in de bijlage hieronder.

Sheet 1.

Mijn naam is Pauline Westendorp, ik werk voor ondernemerscoöperatie Oranje Energie en ben de Energiecommissaris van Amsterdam, informeel en formeel, sinds 2001, werkzaam aan de missie Amsterdam Koploper Schone Energie in 2025.

Dat ik energiecommissaris ben, betekent dat ik het speelveld van schone energie overzie zonder een commercieel, politiek of ander belang.

Ik vind, alles overziend, dat we nu samen de Staat van Mobilisatie uitroepen: 

 • Dat betekent dat we, met special forces die zich één dag per week gaan inzetten voor hun gebied, dit jaar 15% gas besparen.
 • Dat betekent ook dat bijvoorbeeld Waag - dank voor jullie gastvrijheid vandaag, Sunke- de hybride warmtepomp hackt en dat we die in elk gebied in de Metropoolregio Amsterdam zelf gaan maken in labs, tegen kostprijs, en ophangen naast elke gasketel voor het stookseizoen in 2023.
 • Dat betekent ook dat ik, als energiecommissaris, de wethouder kan vragen hoe we de 16 miljard kWh die we per jaar gebruiken in Amsterdam verder gaan halveren door te besparen en dat we de rest schoon opwekken
 • Het betekent ook dat ik zicht heb op tien doorbraken:
  1. Sociaal netwerk met energiecommissarissen, energiecooperaties en koplopers een honing
  2. Dat we allemaal de 'Nulladder' beklimmen: te beginnen met bewustwording en gedragsverandering, een energiecoach uitnodigen, een fixer, maatregelen aanschaffen en bovenaan de ladder helemaal nul fossiel gebruiken, 
  3. Een Dashboard: feedback op gedrag. Dus bijvoorbeeld hoeveel gas besparen we al samen?
  4. Commonsfonds
  5. Opleiding van vrouwen
  6. Fabriek voor hybride en gewone warmtepompen, infraroodpanelen, windmolens, PVT panelen
  7. Opslag met een energiewinnend net binnen de middenstation kavels
  8. Wind op zee
  9. Het gesprek in de stad organiseren
  10. Een Werknemerspool
 • Het betekent ook dat ik met vele anderen van het 0 … 2025 netwerk, mensen die nul fossiel in 2025 organiseren in hun gebied, in volle kracht meedoe aan een nieuwe actie waar ik graag iets over vertel:
    

Sheet 2: gas. Daarom sta ik hier op de zeepkist. DIT IS EEN CRUCIAAL JAAR. Cruciaal voor een lege oorlogskas, cruciaal voor een volle portemonnee voor organisaties en bewoners. Cruciaal om een grote hap uit de CO2 uitstoot te nemen. 

Het is een superzwaar jaar voor velen. We zetten daar een supersterk verbonden netwerk tegenover. Amsterdam Economic Board, MRA, Green Business Club, Duurzaamheidsraad, 02025 en gemeente Amsterdam geven aandacht aan acties overal in een activerende gebiedscampagne in 30 gemeenten om het aardgasgebruik met 300 miljoen kuub te verminderen. Elke m3 gas minder is winst en is er één! 

Hoe doen we dat?

Sheet 3

De kaart uit www.Energieatlas.nl wijst de weg. Door acties overal te doen in de stad, een activerende gebiedscampagne. 

Ik heb nog twee sheets, voor als het open podium zo nog vrij is, of voor een andere keer. Want ik sluit af met de zin: het moet wel donut proof zijn. Ik geef graag een andere keer een toelichting op hoe dit sociaal en ecologisch, lokaal en mondiaal  vanuit Waag (De Poort in het Centrum in Amsterdam) georganiseerd kan worden. 

Dank voor de aandacht. 

Deel dit: