Bericht

Volgt gas de olieprijs?

Geplaatst op 18 juli 2022, 10:54 uur
Illustration

Terwijl de analisten uitlegden waarom de olieprijs zou oplopen naar $150 of meer, zakte op 12 juli de olieprijs plotseling in elkaar. Zal gas nu volgen?

In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie. Nieuwsbrief nr. 22 gaat over de huidige gasprijs die wellicht de olieprijs trewnsd van afgelopen periode gaat volgen ...  of niet ??  Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie 

OPEC had net een rapport uitgebracht over de groei van de oliemarkt, de prognose was iets naar beneden bijgesteld, maar toch zou de wereldconsumptie nog oplopen naar 102,9 miljoen vaten per dag in 2023 en de druk op de markt zou hoog blijven. Het International Energy Agency (IEA) had ook net een voorspelling gedaan, zij kwamen uit op 101,6 miljoen vaten per dag in 2023.

Maar plotseling begonnen beleggers hun “bullish long positions” af te bouwen, de vrees voor prijsverlagingen kreeg de overhand. Net zo goed als dat de verwachting van een hogere prijs de marktprijs had opgestuwd, zo drukte de toenemende vrees voor prijsval de marktprijs nu naar beneden. De verdere groei van het aantal Amerikaanse boorputten, de Rig Count; de  toenemende demand destruction; de kans op recessie en de oplopende voorraden werden nu de leidende indicatoren. De vrees voor olietekorten vanwege de Russische aanval op Oekraïne en de daarop volgende sancties begon weg te ebben en de groeicijfers van OPEC werden blijkbaar niet geloofwaardig geacht.  

En gas dan? Kan dat ook met de gasprijs gebeuren?  Lees verder in de nieuwsbrief #22

Deel dit: