Bericht

omgevingsvergunning stadsmonument

Geplaatst op 19 juli 2022, 14:58 uur

Goedemiddag,

Onlangs heb ik geinformeerd naar de mogelijkheid tot het plaatsen van isolatieglas voor mijn woning in de Maasstraat. Ik woon in een woning van 88m2 met beschermd stadsgezicht en het is in 2017 ook een stadsmonument geworden. Dit laatste heeft als nadeel dat je niets meer aan je woning mag veranderen zonder de gemeente daar over te informeren. In veel gevallen dien je ook schriftelijk toestemming te vragen. Dit gaat gepaard met langdurige vertraging en veel extra bijkomende kosten. In het geval van verduurzaming van de woning door het plaatsen van isolatieglas heeft dat er toe geleid dat het gebruik van dubbel HR++ glas voor een monument NIET is toegestaan. Het enige alternatief is het gebruik van het kostbare monumentenglas dat een minder gunstige "u-waarde", dus isolatiewaarde heeft, en dus onwenselijk. Om toch te kunnen verduurzamen overweeg ik nu het relatief nieuwe vacuumglas te gaan gebruiken. Dit is echter zeer kostbaar en het komt uit rond de €15000. Dat is meer dan 2 keer zoveel als HR++ glas! Voordeel is wel dat het een zeer hoge "u-waarde" heeft (0,6) en dat het wél zonder glaslatten in de sponning van de kozijnen past. Nu mijn vraag:

- Als er niets aan de huidige kozijnen en sponningen van de ramen verandert en ik zelfs de ramen opnieuw deskundig met stopverf laat vastzetten, is het dan nog vereist om een kostbare omgevingsvergunning aan te vragen?

- Heeft er iemand ervaring met het krijgen van mogelijkheden om financiele steun te krijgen in de vorm van een subsidie of lening voor monumenten?

Ik hoor graag jullie reacties.

Bij voorbaat dank,

Eric Feitsma

 

 

Deel dit:
2 reacties

John van Gelder

wo 20 juli 2022 15:12
hoi Eric
bij de GreenLight District in centrum is veel ervaring met monumenten ; https://greenlightdistrict.nu

Eline de Leeuw

ma 15 augustus 2022 16:10
Hoi Eric, allereerst goed dat je de mogelijkheden voor verduurzaming aan het onderzoeken bent. Heb je al contact gehad met het loket duurzaam erfgoed van de gemeente? Je kan ze bereiken via duurzaamerfgoed@amsterdam.nl Mocht je er met hen niet uitkomen stuur mij dan even een mailtje, dan ga ik kijken... lees meer