Bericht

Cijfers liegen niet, maar ze kloppen niet altijd…

Geplaatst op 8 augustus 2022, 12:07 uur
Illustration

Hieronder wat voorbeelden van verwarring met cijfers.

In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie. Nieuwsbrief nr. 23 gaat over de diverse prijzen en statistieken die wereldwijd worden gepubliceerd en de verwarring die hierbij kan ontstaan, ook voor energieprijzen.
Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie 

Koffie is na olie het grootste exportproduct…, op internet zijn er heel wat bronnen die dit bevestigen. Maar na een beetje zoekwerk blijkt het een misverstand te zijn. De export in 2021 was $36 miljard, een mooi bedrag maar daarmee komt koffie niet hoog in de handelsranglijsten. Het misverstand stamt uit 1999 toen de schrijver Mark Pendergast het tweede-plaatsverhaal publiceerde. Hij rectificeerde het later, maar de “urban myth” blijft rondwaren.

Graanschuur Oekraïne
Na de inval van Rusland in Oekraïne kwamen de berichten over het belang van de Russische en Oekraïense tarweproductie. “Vandaag de dag komt meer dan een kwart van de wereldwijde tarweproductie uit Rusland en Oekraïne.” Meldde de website van Maarten van Rossum. Deze bron zei hetzelfde.
“Tot voor kort was de verwachting dat een achtste van alle tarwe op de wereldmarkt in 2022 uit Oekraïne zou komen” , zei De Correspondent.
Oekraïne is inderdaad een grote tarweproducent, vergelijkbaar met Duitsland maar kleiner dan Frankrijk, het land produceert ongeveer 3,3 % van de wereldproductie. Samen met Rusland is de productie bijna 15% van de wereld.

Het verschil tussen productie en export is verwarrend, lees verder in de nieuwsbrief #23

Deel dit: