Bericht

Een van de invloedrijkste politici, maar niemand kent hem (nog)

Geplaatst op 10 augustus 2022, 11:28 uur
Illustration

Mohammed Chahim (Marokko, 1985) geldt als een van de machtigste politici in Brussel als het gaat om energie. Toch is er vanuit Nederland weinig belangstelling voor zijn werk. Dat is gek, want hij zou weleens van grote invloed kunnen zijn op de broodnodige energietransitie.

Mohammed Chahim is een protegé van Frans Timmermans. Die plukte hem weg uit de lokale politiek (Chahim was voorzitter van de PvdA-fractie in Helmond) en zette hem op de lijst voor het Europees Parlement. Op een verkiesbare plaats. De sprong naar Brussel lijkt hem amper moeite te kosten. Hij is niet te stuiten in zijn bevlogenheid en dadendrang.

Inmiddels geldt hij als een van de invloedrijkste politici in Brussel als het om de energietransitie gaat. Dat heeft te maken met zijn positie als vicepresident van de sociaaldemocratische fractie, met de Green Deal in zijn portefeuille. Chahims profielpagina op de website van het Europees Parlement.Zo is hij onder andere rapporteur voor CBAM. Lees hier meer over het ‘Carbon Border Adjustment Mechanism’ (CBAM).Dat is een belangrijke wet in ontwikkeling, die regelt dat er belasting wordt geheven op de CO2-uitstoot van producten die in de EU ingevoerd worden.

Zijn bemoeienis met deze wet betekent dat alle deuren voor Mohammed Chahim opengaan, overal ter wereld. Republikeinse senatoren in Amerika willen graag met hem spreken; als hij in Brussel een persconferentie geeft, zitten er honderd journalisten in de zaal. Uit Nederland, zo stelt hij met lichte verbazing vast, hooguit één. Het is een soort bijvangst van dit gesprek.

Waterstof, boeren, minder gebruiken , prijs op elektriciteit maximaliseren, belasting op toevalswinst, mee-investeren overheid, subsidies, etc , Mohammed heeft een duidelijk beeld en brede visie.  Luister of lees meer via het artikel in de correspondent 

Illustration
 
Deel dit: