Bericht

Power to the people: geef de energiemarkt terug aan de burger

Geplaatst op 23 augustus 2022, 09:54 uur
Illustration

De meeste Nederlandse huishoudens hebben geen inzicht in en geen zeggenschap over gas en licht, twee fundamentele basisbehoeften. Volgens coöperatiebestuurder Siward Zomer kan dat anders. Met een gedemocratiseerd energiesysteem, waarin iedereen kan meedoen

Siward Zomer (Vriezenveen, 1982) zet zich met ziel en zaligheid in voor de energie-coöperaties in Nederland.

Als directeur van de koepel Energie Samen, maar ook als mede-eigenaar van een aantal windmolens (bij De Windvogel). Hij gelooft erin dat het de hoogste tijd is om het energie-systeem te democratiseren. Nu is alles nog uitbesteed aan de markt. Dat betekent dat burgers geen enkel inzicht, en geen enkele zeggenschap hebben over zoiets basaals als hun warmte en licht. Via coöperaties kunnen zij de macht naar zich toe trekken. Centrale vraag: "Wie bezit de productiemiddelen?" Er ligt een plan klaar om de boel op de schop te nemen in duizend wijken in Nederland. Heeft minister Jetten de moed om het op te nemen in de nieuwe Warmtewet?

Lees het hele interview en luister Podcast via De Correspondent 

Bronvermelding : De Correspondent

Deel dit:
1 reactie

Pauline Westendorp

Dank John voor het plaatsen, en Anne voor het delen van de link! Ik vind dit echt een must voor iedereen die werkt in de schone energie. Hoe mooi is het verhaal als het aan alle kanten klopt. Ik krijg echt kippenvel van onze oud stagiair, Anne! Jij? #wijkrijgenkippen-vel..
di 23 augustus 2022 10:37
Wil je reageren? Meld je dan aan.