Bericht

Startcoalitie om urgente vraagstukken ook in de buurt op te lossen

Geplaatst op 12 september 2022, 10:05 uur
Illustration

De maatschappelijke uitdagingen zijn enorm. Het is een kluwen die moeilijk te ontwarren is. Dan ben ik blij dat ik niet in de schoenen van een bestuurder sta. Ga er maar eens aanstaan, energieprijzen die een groot deel van Nederland in de geldproblemen brengen. En dus een koude douche, een koud en vochtig huis, kinderen zonder ontbijt naar school. En dat is pas een van de crises waar we in beland zijn. 

Deze vraagstukken vragen om een andere verbondenheid tussen mensen. Ouderwetse buurtsamenwerking. Zoals het Commons Network dit noemt: "Dit vraagt om zelforganisatie door kleinere verbanden. Deze verbanden zijn belangrijk om de uitdagingen aan te gaan."

In mijn buurt gebeurt dit. We zitten as vrijdag samen om vloerisolatie aan te schaffen de komende weken, en aan te brengen. We zijn op een reis vertrokken om vijftig procent energie te gaan besparen! 

Er is een groeiende beweging, we zien initiatieven en bedrijven opbloeien waar we zelf eigenaar zijn en zelf over de koers en de winst beslissen. En waar we waarde creëren in de buurt. Of in de regio. Het model van de commons. Te zien in energiecoöperaties en wooncoöperaties. In de zorg en in de wijk. Kredietunies en broodfondsen.

In Amsterdam lanceert een brede coalitie van maatschappelijke organisaties de Startcoalitie ‘voor de opbouw van de Incubator voor de Gemeenschapseconomie’.

Een hele mond vol. Om een voorbeeld te geven, kennen we natuurlijk de energiecooperaties als Amsterdam Energie, NDSM Energie en Zuiderlicht. Ledenvergaderingen bepalen de koers en de winstbestemming. Net als bij de iets moeilijker te duiden beweging van 02025, die samenkomt op energieontbijten en markten, worden hier gemeenschappelijke doelen en waarden verbonden aan het energievraagstuk. 

De gemeenschapsincubator helpt bewoners, ondernemers en overheden zich hiervoor te verenigen. De buurt neemt zelf verantwoordelijkheid voor producten en diensten die ze nodig hebben. De incubator zal een Publiek-Civiele Samenwerking zijn: gemeenschappen en maatschappelijke organisaties trekken de kar maar de overheid heeft steeds ook een eigen rol.

Wij zetten ons hiervoor in en gaan nu aan de slag. Doe je ook mee? Meld je bij Pauline@02025.nl of bij Thomas de Groot of Sophie Bloemen van de Commons Network.

Startcoalitie:

  • Commons Network 
  • HvA- Center for Economic Transformation
  • Kaskantine
  • 02025 - Oranje Energie
  • Ru Paré
  • StadmakersCoöperatie
  • Waag
Deel dit: