Bericht

Weesp Duurzaam Informatieavond verduurzaming monumenten druk bezocht

Geplaatst op 12 september 2022, 11:22 uur
Illustration

Op 7 september organiseerde Weesp Duurzaam samen met Stichting Monumentenwacht Noord Holland een avond om bewoners van monumenten bij te praten over de mogelijkheden. Daar was veel belangstelling voor. Ruim 70 personen kwamen hiervoor naar een volle Van Houten Kerk te Weesp. Weesp Duurzaam sluit hiermee aan bij het thema van Open Monumentendag dat in 2022 over duurzaamheid gaat.

Het is vaak best nog een puzzel hoe je huis goed te verduurzamen. Zeker als het pand een monumentale status heeft, dan zijn er meer regels om rekening mee te houden. Deze informatieavond wil bewoners van monumenten meer handvaten geven.  

Geert Kotter, bewoner van molen ’t Haantje, een monument, vertelt over zijn zoektocht naar mogelijkheden tot verduurzaming. Er is zoveel informatie op internet beschikbaar, dat maakt het voor een leek lastig te beoordelen welke maatregel het meeste rendement oplevert en het grootste effect heeft.
Edwin de Lange van Monumentenwacht gaf wat praktische tips over diverse technische maatregelen. Er zijn goede resultaten te boeken voor monumenten op het gebied van tegengaan warmteafgifte, isoleren, diverse manieren om  kieren dichten en plaatsen van isolerend glas. Daarnaast zijn enkele subsidiemogelijkheden toegelicht, zoals bvb vanuit het Nationale Restauratie Fonds.

Alexandra Houbiers van Weesp Duurzaam belichtte de activiteiten van Weesp Duurzaam, vooral op het gebied van collectieve inkoop acties en collectieve zonopwekking. Het historische centrum van Weesp heeft natuurlijk veel monumenten. Uit de vragen van bezoekers bleek vooral belangstelling of bewoners ook gezamenlijk iets kunnen doen. De eerste stap is vooral eigen woning goed isoleren en daarvoor is goede monitoring erg belangrijk. 

Voor deze avond zijn ruim 300 rijks en gemeentelijke monumenten aangeschreven in Weesp en Driemond. Weesp Duurzaam zal later op de website www.weespduurzaam.nl  meer informatie geven voor bewoners van monumenten met diverse links naar nuttige websites.

Deel dit: