Bericht

De winter van 2022-2023....

Geplaatst op 19 september 2022, 15:57 uur
Illustration

Over drie weken start het stookseizoen. Dan start ook de Grote Test voor het Europese energiesysteem. Wat wordt het, de Totale Ondergang of valt het allemaal wel mee? 

In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie. Nieuwsbrief nr. 25 gaat over de Hoop en Vrees over de energieprijzen
Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie 

In Nieuwsbrief 22  beschreef ik de onrust op de oliemarkt in juli, met analisten die een prijs van $200 en meer per vat voorspelden terwijl de prijs al onder de $100 zakte, de vraag was of dat met gas ook kon gebeuren.  

Wat is er sinds juli gebeurd? 
Om de olieprijs te ondersteunen verlaagde OPEC+ op 5 september het productieplafond een beetje en Putin dreigde met een olieboycot voor het westen. Twee ingrediënten voor grote onrust en een prijsverhoging, toch zakte de prijs tot ver onder de $90 per vat.

De levering van Russisch gas aan Europa werd verder teruggebracht en Putin beloofde nog hardere maatregelen, maar er brak geen paniek uit, de gasprijs op de TTF daalde van €300 per MWh tot dicht bij €200 per MWh. Op 12 september zakte de TTF prijs onder de €200 en in Amerika daalde gas (eventjes) tot onder de $8 per miljoen BTU (€27 per MWh).
 Lees verder in de nieuwsbrief #25

Deel dit: