Bericht

Prognose: verbruik aardgas Amsterdam daalt zeven procent in 2022

Geplaatst op 28 september 2022, 18:10 uur
Illustration

De gemeente Amsterdam en Liander werken samen om de voortgang te monitoren van de ambities van het ‘Actienetwerk 15% gas terug’ om dit jaar 15% aardgasverbruik te verminderen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Deze voorspellingen worden elke maand geactualiseerd om te kunnen volgen of de ambitie wordt gehaald. Er zijn, voor de kleinverbruikaansluitingen, nu ook inzichten in het gasverbruik per gemeente beschikbaar.  https://onderzoek.amsterdam.nl/artikel/prognose-verbruik-aardgas-mra 

Naar verwachting is het verbruik van aardgas in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dit jaar bijna 10% lager dan het gemiddelde over de periode 2018 t/m 2021. Dat blijkt uit een prognose van netbeheerder Liander per 31 augustus 2022.

Liander hanteert bij het verbruik van aardgas drie gebruikersgroepen: kleinverbruikers (met een aansluiting voor minder dan 40 m3 aardgas per uur), grootverbruikers (met een aansluiting voor 40 m3 aardgas per uur of meer) en gasmiljonairs (bij een verbruik van meer dan één miljoen m3 aardgas per jaar).

Momenteel is de verwachte afname van aardgasverbruik het grootste bij gasmiljonairs (bijvoorbeeld grote tuinders, ziekenhuizen en industriële bedrijven): -20%. Bij grootverbruikers (bijvoorbeeld grotere winkels en instellingen) is de voorspelde reductie 12%. Kleinverbruikers (woningen en kleinere winkels) hebben naar verwachting 7% minder gasverbruik.

In mei 2022 was de voorspelde reductie nog 4%. Uit een nadere analyse blijkt dat bij de gasmiljonairs destijds ook de afgesloten aansluitingen waren meegenomen in de dataset waardoor de reductie bij deze groep toen veel beperkter was (1%) dan nu het geval blijkt te zijn (20%). Hiervoor gecorrigeerd was de voorspelde reductie aan aardgasverbruik in mei 2022 7,5% in plaats van 4%.

lees meer in hele artikel 

Deel dit: