Bericht

Isoleer je enkel of je oude dubbelglas met folie!

Geplaatst op 29 september 2022, 09:29 uur
Illustration

Folie op je kozijn zorgt voor een luchtlaag die isoleert. Of je het nu vensterfolie, raamfolie of kozijnfolie noemt, isoleren van je koude ramen helpt!

Doe het bij enkel glas of bij oud dubbel glas. Doe het niet bij HR glas of triple glas (dat zijn drie lagen glas)! Dan kan het breken. 

Milieucentraal heeft t helder uitgelegd:

Enkel glas is makkelijk te herkennen. Dit bestaat uit één glasplaat. 

Dubbel glas en HR++-glas lijken erg op elkaar. Beide soorten glas hebben een aluminium strip tussen twee glasplaten. HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas. 
Twijfel je nog, dan zijn er twee testen om erachter te komen of je HR-glas hebt. 
Test 1: Check de codes in de aluminium strip. Via de codes die je in de aluminium strip kunt zien, kun je achterhalen of het om gewoon dubbel glas of om HR++-glas gaat. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en je vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas. 

Test 2: Doe een check met een aansteker / lucifer. Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het HR++-glas. 

Welke folie? Dat vertellen we volgende week! 

Deel dit: