ISDE subsidie aanvragen, stappen plan
ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is een subsidie die huiseigenaren financieel ondersteunt om duurzame maatregelen te nemen in huis en zo energie te besparen. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Je kunt een aanvraag indienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hieronder informatie die je hierbij kan helpen.
NB : Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Doorloop dan eerst het RVO stappenplan. U leest in een aantal eenvoudige stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden.
Naar het stappenplan
Algemene info ISDE
Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. NB : Dit is geen subsidie voor, nieuwbouw
airco (ook wel lucht-lucht warmtepomp), uitbreiding van een woning (uitbouw)
Neem één of meerdere maatregelen
Subsidie bij één maatregel
Neemt u één isolatiemaatregel, dan krijgt u als woningeigenaar ongeveer tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Het percentage is een inschatting, de precieze subsidiebedragen vindt u vanaf 2023 op de pagina van de maatregel. Aanvragen voor één maatregel kan vanaf 2 januari 2023 voor een maatregel die u vanaf 2 april 2022 heeft geïnstalleerd.
Subsidie vanaf 2 maatregelen
U combineert bijvoorbeeld een isolatiemaatregel met nog een andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Als u 2 maatregelen of meer neemt, krijgt u tot ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatiekosten aan subsidie. Het percentage is een inschatting. De precieze subsidiebedragen vindt u op de pagina van de maatregel. U kunt ook de rekentool gebruiken.
Oriënteren
Weet u nog niet weet welke maatregelen u kunt gaan toepassen? Verken uw mogelijkheden dan eerst op www.verbeterjehuis.nl . Of laat u adviseren door uw uitvoerder(s) en kijk of uw gemeente een energieloket heeft. Mogelijk kunnen zij u adviseren met het maken van keuzes. Wilt u een maatwerkadviesrapport, ga dan aan de slag met een energieadviseur via Zoek een energieadviseur.
zie verdere info op RVO website