Bericht

Koploper Zeedijk sluit verbouwfase duurzaam monument af met feestje

Geplaatst op 25 november 2022, 17:50 uur
Illustration

Tekst van Lisanne van der Bij van NV Zeedijk:

 

 

Een monumentaal grachtenpand in de Oude Binnenstad van Amsterdam van top tot teen verduurzamen, is dat mogelijk? In 2018 heeft NV Zeedijk een rijksmonument, uit 1733, aan de Oudezijds Voorburgwal 136, gekocht met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst, om erin te wonen en werken!

In het Hart van Amsterdam, het Green Light District, zijn wij een uitdaging aangegaan. Want hoe doe je duurzame aanpassingen in een monument uit 1733 en hoe behoud je de cultuurhistorische waarde?

Vanuit Green Light District Amsterdam zijn architectenbureau BURO VAN STIGT en NV Zeedijk aan de slag gegaan. Tijdens de restauratie zijn er klimaatneutrale maatregelen toegepast. Het pand is van het gas af, helemaal geïsoleerd, er zijn zonnepanelen, een warmtepomp en vacuümglas geplaatst en er wordt energie via de fundering uit het grondwater opgewekt.

De verbouwing is in samenwerking met de gemeente Amsterdam uitgevoerd door aannemer Nico de Bont | TBI.

In het grachtenhuis zijn nu 4 duurzame appartementen en op de begane grond en kelder een bedrijfsruimte. 

Vandaag sluit het projectteam de laatste fase van 'het project verduurzamen van een monumentaal grachtenpand' feestelijk af. Ons cadeau vor het feest van het team werd gemaakt door de kinderen van 5e montessori in Oost! 

https://nvzeedijk.nl/2021/10/27/oudezijds-voorburgwal-136/

Deel dit: