Bericht

"Het moet gewoon gebeuren"

Geplaatst op 16 december 2022, 14:25 uur
Illustration

Buurtcoöperatie MeerEnergie wil een warmtenet aanleggen met restwarmte uit een datacenter. Iedereen vindt dat een geweldig idee. Voorzitter Ardine Nicolaï werd zelfs verkozen tot WarmteTransitieMaker 2022.

Maar gaat het er ook van komen? Tot nu toe viel de buurtcoöperatie buiten alle (subsidie)regelingen en mogelijke financiers wachten op elkaar. Ondertussen worden de pijpen in de wijk al in de grond gestopt. Wie zet de volgende stap?

Er is tot op Europees niveau interesse in de innovatieve warmtenetplannen van buurtcoöperatie MeerEnergie uit de Amsterdamse Watergraafsmeer. Op deze schaal restwarmte uit datacentra gebruiken als bron voor een warmtenet is dan ook nog nooit vertoond. Laat staan als bewonersinitiatief. Belangstelling te over; maar tegelijkertijd lukt het maar niet om toezeggingen te krijgen van financiers.

Voorzitter Ardine Nicolaï ziet haar verkiezing tot WarmteTransitieMaker 2022 als teken aan de wand dat iedereen die actief is in de warmtetransitie zoekende is. “En blijkbaar worden wij daarin als voorbeeld gezien. Want als het Expertisecentrum Warmte een bedrijfsuitje heeft, dan komen ze bij ons. Als minister Rob Jetten wil kijken welke consequenties voorstellen voor de nieuwe Warmtewet hebben, dan vraagt hij dat ook ons. Afgelopen najaar kwamen Europese beleidsmakers op het gebied van de energietransitie bij elkaar. Naar wie kwamen ze toe? Naar ons.”

lees meer in het hele artikel op nul20.nl  

bron nul20.nl / ardine nicolai 

Deel dit:
Afzender
Geplaatst door
Betrokken locaties