Over duurzaam gesproken...
Hoe duurzaam is uw Waterschap?
In “Rekenen Met Energie” schrijf ik over de energietransitie. Nieuwsbrief nr. 29 gaat over finaciele huishouding van de Waterschappen die onder andere en investeren in zonneparken en windmolens. Terwijl de provincies en gemeenten de afgelopen hun “assets” afstootten met de verkoop van Essent, Eneco en Nuon bouwen de waterschappen juist hun investeringen in de energieproductie uit. Hoe zit dat ?
Abonneer je gratis op mijn substack, of lees eerdere nieuwsbrieven over Rekenen Met Energie
De waterschapsverkiezingen zijn geen Hot Topic. We hebben blijkbaar vertrouwen in de “oudste bestuurslaag” van het land. Als er over geschreven wordt, dan gaat het vaak over het heroïsche verleden, met graaf Willem 2 die in 1255 het eerste Hoogheemraadschap oprichtte; over het deskundige beheer en de onvermijdelijke Droge Voeten; over het bestuur dat “altijd doet wat het belooft” en over de Grote Thema’s van deze verkiezing. Dat zijn: meer of minder natuur; hogere peilen of drooghouden; zelf energie opwekken of niet; afbouw / behoud van de geborgde zetels; de tarieven. Maar hoe zit het met de financiën?
Ik wilde weten wie zich druk maakt om een bijzonder fenomeen: de bijzonder hoge schulden van de waterschappen. Maar dat is bij de stemwijzers geen thema. Daarom voor u als Reken-nerds deze korte beschouwing….
Lees verder in de "rekenen met energie" nieuwsbrief #29