Bericht

Belgen gaan in coöperatieve wind op zee! Dat kan 020 ook!

Geplaatst op 25 mei 2023, 11:12 uur
Illustration

Onze vrienden van Ecopower, een grote energiecoöperatie met meer dan 100.000 leden in Belgie, lopen ver op de troepen vooruit. Ze hebben nu de regering zo ver gekregen dat deze een aanzienlijke burgerparticipatie in windenergie op zee wil. De gezamenlijke club 'SeaCoop' maakt er werk van! 

Wat is het verhaal? Energie is een beetje uit onze handen gegaan. Grote bedrijven maken grote projecten met grote winsten. Soms in onze achtertuin, soms op zee. De subsidie (direct of via het stopcontact op zee) wordt door burgers betaald, en dan maken Duitse, Zweedse of Engelse bedrijven er gebruik van. De op zee opgewekte stroom wordt vervolgens door zo'n buitenlandse ontwikkelaar voor een vaste lage prijs aan BASF in Duitsland geleverd. Dan kan anders! Als de coöperaties ook meedoen. 

Door lid te worden van een energiecoöperatie, kan iedereen straks hopelijk de energierekening weer overzien. Studies tonen aan dat burgers op deze manier meer eigenaarschap opnemen voor de energietransitie*.

Hoe doen de Belgen dit?

Het Belgische SeaCoop wil voor 20% in het eigenaarschap van de parken stappen en 20% van de elektriciteit aan burgers leveren.
SeaCoop zal deelnemen aan de aanbesteding en partnerschappen aangaan met industriële en financiële spelers die actief zijn op het gebied van offshore windenergie. Momenteel worden er contacten gelegd en worden samenwerkingsvormen uitgewerkt.

SeaCoop bereidt samen met de coöperatieve elektriciteitsleveranciers Ecopower en Cociter de praktische afspraken voor om deze elektriciteit te verwerven en vervolgens te leveren aan de coöperanten. Het veilig stellen van de leveringscontracten en van het beheer van dergelijke elektriciteitsvolumes is daarbij de uitdaging.

Een nationale communicatiecampagne zal in 2027 de burgers uitnodigen om zich aan te sluiten bij één van de 34 lokale coöperaties om deel te nemen aan dit omvangrijke initiatief.

DIT KUNNEN WIJ TOCH OOK IN AMSTERDAM? 

 

* Zie de studie “Meerwaarde van directe burgerparticipatie in offshore windparken vs gewone financiële participatie” https://www.rescoopv.be/sites/default/files/rapport-pv-102022.pdf  (originele Franse tekst) – https://www.rescoopv.be/sites/default/files/Actueel/221124%20-%20studies%20COP21%20NL%20pre%CC%81sentation%20publique.pdf (samenvatting, ppt in het Nederlands)

2 reacties

Peter Videler

wo 31 mei 2023 09:56
Ha Pauline. Je informatie over coöperatieve Wind op Zee in NL kan wel wat aanvulling en correcties (!) gebruiken. Zo is er bijv ONS die dit in NL probeert.
https://www.onzenoordzeestroom.nl/

Burger collectieven hebben op kleine schaal al meegedaan aan wind op zee tenders.
https://windopzee.nl/onderwerpe... lees meer

Peter Videler

wo 31 mei 2023 10:14
En dan nu een belangrijke correctie:
Je schrijft:
"De subsidie (direct of via het stopcontact op zee) wordt door burgers betaald, en dan maken Duitse, Zweedse of Engelse bedrijven er gebruik van. "

Dit klopt niet. Ja de aansluiting op zee wordt door de overheid betaald. De inschrijvers op de tenders moete... lees meer