Bericht

Stadslab stopt. Is het glas halfvol of halfleeg?

Geplaatst op 3 juli 2023, 12:00 uur
Illustration

We startten in 2014 met een ferme analyse en vele betrokken organisaties en toekomstige bewoners. We hadden optimistische ambities. "If you reach for the stars, you get to the moon," zeiden we. 

In onze meer optimistische momenten kunnen we wijzen op de successen. De innovatieve nieuwbouwprojecten, de zelfbouwers, de komst van het deelvervoer, de CPO's, het binnenvaren van Schoonschip en de gezamenlijk gevoerde gesprekken over de herijking van het investeringsbesluit. Toen zaten vertegenwoordigers van alle mogelijke bewoners en gebruikers van het gebied samen aan tafel. 
Als we in een meer cynische bui zijn, zien we ook wat er niet gelukt is; of liever gezegd: nog niet gelukt. De definitieve geschiedenis van Buiksloterham kan nog niet worden geschreven, want de wijk is nog lang niet klaar. 

Stadslab ontwikkelde in 2019 plannen om naast de circulaire bouwmaterialen, de deelmobiliteit, de luchtkwaliteit en de circulaire energievoorziening ook meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de community, het modewoord in die dagen. De gemeenschap, de wijk, het buurtgevoel. Het aantal inwoners groeide in die tijd immers rap, maar de bewoners ten zuiden van het Van Hasseltkanaal spraken de bewoners aan de noordkant nooit. Er was immers geen ontmoetingsplek. Moesten wij deze ontmoetingsplek niet creeëren? De oplossing lag, dachten wij, in de totstandkoming van een nieuw platform: Ronduit Buiksloterham. 

Covid-19 gooide op een spectaculaire manier roet in het eten. Geen enkel plannetje of aardig idee kon doorgaan. Inmiddels zien we in de post-Covid periode wel weer initiatief. Buiten Stadslab om. Waarbij Stadslab nog wel faciliteert door bijvoorbeeld een vergaderplek aan te bieden.

Papaverweg 48, onze thuisbasis sinds 2018, wordt per 1 september verbouwd. Het hele terrein gaat ingrijpend op de schop. Dit is niet de reden om te stoppen, wel de aanleiding om het nu te doen. Typerend voor Buiksloterham: op de plek van het oude kan het nieuwe ontstaan. Wij maken graag plaats voor initiatieven van anderen. En waar wij jarenlang onze meet-ups hielden, gaan mensen wonen. 

Wat betekent dit nu? Er kwam een laatste nieuwsbrief. Er komt een allerlaatste, en misschien nog een. Onze sociale media gaan dicht. De website wordt gearchiveerd. Als je ergens wilt meet-uppen, kan dat tegenwoordig gelukkig ook elders, zoals in gebouw De Bolder aan de Distelweg. 

We vertrekken niet zonder een feest, op donderdag 13 juli. En een veiling, van onze inventaris. 

OUT WITH A BANG!

 

 

Deel dit: