Bericht

Minister Jetten vergeet vele actoren in de Energiehoofdstructuur

Geplaatst op 4 juli 2023, 10:34 uur
Illustration

Met dank aan Klimaatweb voor de samenvatting en de links, hier onze analyse.

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst. Minister Jetten: "We maken met elkaar een transitie van een fossiel energiesysteem naar een duurzaam energiesysteem. Duurzame energie is de toekomst, maar daarvoor hebben we meer ruimte nodig. Die ruimte vroegtijdig beschikbaar maken is cruciaal voor het realiseren en versnellen van de energietransitie."

Daarom maakte hij het ontwerp-Programma Energiehoofdstructuur (PEH) en de onderliggende Integrale Effectanalyse aan. Hiermee zetten we een belangrijke stap en neemt het Rijk de ruimtelijke regie over de nationale energiehoofdstructuur van de toekomst; een levensader van onze samenleving.

"De komende jaren zijn nieuwe partnerschappen, burgerbetrokkenheid en innovatie nodig om alles voor elkaar te krijgen. Daarover blijft het kabinet intensief in gesprek."

In zijn persconferentie van gisteren https://www.youtube.com/watch?v=Q169HjdD6cY (begint bij minuut 5 ongeveer) sprak hij wel over industrie, zwaar transport, zee- en luchtvaart. Nieuwe partnerschappen en de rol van alle energiegebruikers in de aanlandgebieden van wind op zee kwamen niet aan bod. 

Ik noem bijvoorbeeld het initiatief van Hugo Niesing en Jasper Klapwijk in Amsterdam die het overbelaste netcapaciteit te hulp schieten met slim energiegebruik. En de discussie over midden- en onderstations in vele buurten in Amsterdam. Mensen, als we het niet samen doen, wordt het een eindeloos proces. SAMEN! 

Werk aan de winkel, ambtenaren en lobbyisten van Energie Samen! 

https://www.klimaatweb.nl/wp-content/uploads/po-assets/861648.pdf 

 

Deel dit: