Bericht

Na 5 lange jaren dan eindelijk een uitslag: Marly heeft gewonnen ✌🌱

Geplaatst op 21 september 2023, 16:30 uur

Eindelijk, het recht heeft gezegevierd en Marly heeft gewonnen, zij mag haar woning aardgasvrij maken op basis van haar 'geactualiseerde aanpak'.

De rechter heeft Marly gelijk gegeven, zij mag eindelijk als huurder, haar huurwoning definitief van het aardgas afsluiten én zij mag de installaties -onder andere een warmtepomp- laten plaatsen die zij in haar plan aan Ymere heeft voorgesteld. Op alle punten heeft Marly gewonnen. Het beleid van de verhuurder is niet leidend, het plan deugt, het actualiseren van het plan tijdens de lange procedure mag en was zorgvuldig, de woning blijft goed verhuurbaar en daalt niet in waarde, integendeel.

Ze mag nu beginnen en Ymere is veroordeeld tot de proceskosten. In afwachting van de uitspraak kan de 'bevroren subsidieaanvraag' bij de gemeente Amsterdam nu worden afgerond. Marly heeft voorts toegezegd mee te werken aan een collectieve aanpak van Ymere als die er komt. En ze zal desnoods bij vertrek de oude CV ketel terughangen. Ook de rechter verwacht niet dat een toekomstige huurder dat zou willen. 

5 jaar geleden, in 2018, gaf de gemeente Amsterdam ook aan huurders de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor subsidie van 5000 euro voor het aardgasvrijniveau, nu een programmapunt in vrijwel alle landelijke verkiezingsprogramma's. Deze subsidie bestond al voor wooneigenaren en verhuurders wanneer je de woning volledig van het aardgas liet afsluiten. Marly wilde maar wat graag van het aardgas af en wilde ook graag gebruik maken van de subsidie. Er werd alleen nog wel één eis gesteld door de gemeente voor de huurders: om in aanmerking te komen voor deze subsidie aardgasvrij was de toestemming van de verhuurder, bij haar Ymere, nodig. Helaas voor Marly gaf de woningbouw Ymere geen toestemming om de woning definitief van het aardgas af te sluiten en kwam Marly als huurder dus niet in aanmerking voor deze mooie subsidie. Zij liet het hier niet bij zitten en met hulp van Eef Meijerman van stichting !Woon, en met de ondersteuning van het Emiel Blauwfonds durfde zij het aan om een rechtszaak tegen Ymere aan te spannen.

Natuurlijk er niet vanuit gaande dat dit 5 jaar van haar leven in beslag zou nemen. Ymere zag beren op de weg, probeerde op allerlei manieren de eerdere ingediende plannen technisch te weerleggen, maar dankzij de enorme kennis en kunde van Dave van Dongen van GreenTec Sense, wist zij iedere keer weer de zaken te weerleggen. Dus ze hield vol, met hulp en aanmoediging van velen.... elke keer weer opnieuw energie erin steken uren tot dagen onderling overleg met elkaar, met de advocaat Harmen Meijerink, elke keer hopende dat ingediende plannen voor Ymere nu wel goed genoeg waren, alles was immers volgens bouwbesluit, alles was volgens de ontwikkelingen van deze tijd, alles kwam elk jaar, bijna elke maand beter uit de bus voor deze tijd qua milieu, onafhankelijk worden van oorlog voerende landen en nog steeds waren er dagelijks de aardbevingen in Groningen. Maar aan omdenken, een nieuwe manier van verwarmen wilde Ymere beleidsmatig en technisch niet aan, niet voor een individuele huurder.

De nee bleef nee.... maar de volhouder wint. Marly, Eef -inmiddels gepensioneerd en nu communicatie adviseur-, Dave en Harmen Meijerink, ze geloofden in het recht, geloofden dat het toen en nu des te meer de tijd is om juist aardgasvrij te gaan: groener, mooier, goedkoper.

Want ook dat ging in het voordeel van het verloop van de rechtszaak, daarin had Marly een vooruitziende blik. Eerst was vooral haar ambitie om milieubewuster haar huis te verwarmen, daarbij kwam Groningen. "Belachelijk dat wij onze huizen in Amsterdam en andere delen van Nederland verwarmen met aardgas en dat ze in Groningen met de aardbevingen te maken hebben.... en daarmee zoveel stress en andere issues hebben". En toen kwam daarbij de oorlog met Oekraïne, vechten om het aardgas, aardgas van Rusland.... om vervolgens, zoals vele andere bewoners, vorig jaar immens hoge aardgasprijzen voor de kiezen te krijgen. 

"Ik hoop dat Ymere nu afziet van haar overmacht aan mensen en middelen om in hoger beroep te gaan. Ik vertrouw op mijn technisch adviseur Dave van Dongen, op Eef Meijerman, op mijn advocaat en op het Emiel Blauwfonds die de financiële afwikkeling voor de rechtszaak op zich nam. Wij gingen en blijven ervoor gaan. Een dank aan een ieder die mij de afgelopen jaren gesteund en gemotiveerd heeft... deze steun van  iedereen heeft het mogelijk gemaakt voor mij en ons om er voor door te vechten. Samen waren we sterk. Ik hoop dan ook dat door deze uitspraak, door deze winst, Ymere huurdersinitaitieven omarmt om zelf in deze tijden van schaarste de keuze te mogen maken om ook definitief van het aardgas te gaan, meer ruimte voor alle bewoners om zelf aan de slag te gaan. Ymere kan immers niet alles tegelijk, als je achteraan in hun planning zit, moet je nog jaren wachten op lagere lasten en onafhankelijkheid van aardgas. Juist nu kan Ymere haar woningen ook betaalbaar houden door haar huurders de ruimte te geven in hun energietransitieaanpak. De ambitie is nu 2040, voor huurders is 2040 heel ver weg, zeker bij deze onzekere stijgende prijzen van het aardgas."

Zij roept ook de gemeente Amsterdam op de huurders in de hele stad opnieuw te stimuleren en de subsidie open te stellen voor alle huurders in Amsterdam. Een subsidie toegankelijk voor iedereen die het beste voor heeft met de stad Amsterdam om het mogelijk te maken om met zijn allen Amsterdam snel aardgas vrij te maken en hiermee het draagvlak te versterken voor de energietransitie, naar een lagere CO2-uitstoot en een lage energierekening.

Zie ook de podcast https://02025.nl/message/63382/podcast-02025--koplopers-schone-energie---7--marly-zevenhek

Of mijn andere eerdere posts van oa EénVandaag, Parool, inspreken bij de gemeente op: https://02025.nl/persoon/50707/marly-zevenhek 

Deel dit:
2 reacties

Evert Kuiken

do 21 september 2023 21:00
Geweldig! Gefeliciteerd! Bizar dat een woco die zegt duurzaam te willen zijn, zo’n plan zo hardnekkig blokkeert. Wees blij met zo’n voortrekker!

Bert Mussig

za 23 september 2023 09:29
Eindelijk!! Ymere toont zich helaas steeds weer van de slechte kant. In plaats van toejuichen en stimuleren persisteert het zich in standaarden uitroepen t.b.v. van beheers angsten.
Ymere, loop voorop en zet een goed team - van de bijna tienduizend fte plaatsen - op verduurzaming. Je doelgroep - de h... lees meer