Bericht

Tender Energie Bespaar Service zet Amsterdammers in de kou

Geplaatst op 21 december 2023, 15:22 uur

In Amsterdam staan in honderden sociaal uitdagende buurten ruim 90.000 woningen met een Lage Energie Kwaliteit (LEK), vaak bewoond door mensen die de hoge energierekening niet kunnen betalen. In de afgelopen jaren ontstonden er meerdere buurtinitiatieven om daar iets aan te doen. Onder andere de Fixbrigade werd een begrip: bewoners en professionals gaan langs bij hun buren om te adviseren over dingen die mensen kunnen doen om energie te besparen en brengen radiatorfolie en tochtstrips aan en ze doen interventies zodat tocht en vocht verdwijnen. En ze maken een praatje, leggen contacten, denken even mee met een ander dingetje: buren die elkaar helpen. Duizenden huizen werden al aangepakt door honderden vrijwilligers en betaalde krachten.
De gemeente Amsterdam raakte geïnspireerd en welwillende ambtenaren werkten aan de zogenaamde Energie Bespaar Service, een programma van zo'n 10 miljoen euro. Dit jaar was er dé kans voor de gemeente om echte Amsterdamse lokale kracht in te zetten voor Amsterdammers, om bestaande initiatieven die al jarenlang gebouwd hadden aan een infrastructuur en vertrouwen te waarderen en te steunen.
De gemeente besloot het programma wederom via een ouderwetse aanbesteding ́in de markt te zetten.́ Dat is, volgens een aantal experts, niet nodig als het om sociale activiteiten gaat.

De rest van deze ingezonden brief aan Het Parool, ondertekend door De Groene Hub, Hart voor de K-Buurt, De Fixbrigade, Weesp Duurzaam, De Energiewending, 02025 en bewonersplatformen, zoals Midwest, Red Amsterdam Noord en de StadmakersCoöperatie. lees je hier

Deel dit: