Bericht

De klap komt nu pas voor Ashraf en Petra

Geplaatst op 29 februari 2024, 11:09 uur

Zoals iedereen weet waren de energieprijzen vorig jaar heel hoog. Dit jaar stabiliseerde de prijs weer enigszins. Omdat de berichten positief zijn, zou je kunnen denken dat we het ergste nu hebben gehad. En gaan we achterover leunen. Ik ben Energiecoach en zie dat de klap voor veel mensen nu pas komt.

De jaarrekeningen met de hoge kosten vallen voorlopig nog op de mat. Daar waar bewoners over het prijsplafond zijn gegaan, zijn de kosten megahoog. Deze week was ik bij Ashraf*1 en zijn familie.

Zij wonen sinds februari 2023 in Nederland. Bij hun eindrekening van het eerste jaar moeten ze nu 2100 euro bijbetalen. Zij hebben bij aanvang het termijnbedrag ingesteld op 180 euro, want dan kwamen ze met hun maandbudget aardig uit voor huur, verzekering en alle vaste kosten. Dit is het hele jaar zo blijven staan. De thermostaat heeft niet super hoog gestaan maar wel te hoog om binnen het prijsplafond te blijven. Ze wonen in een hoekwoning.

Ook met prijsplafond was 180 euro niet voldoende geweest. Niemand heeft hen daar op gewezen. In december ben ik als energiecoach de eerste keer langs geweest. Toen was het kwaad al geschied. Uitgelegd wat is een termijnbedrag, waar kun je op energie besparen en dat je een bedrag van de gemeente (Haarlemmermeer) voor energie kan ontvangen. Houd dit achter de hand om de jaarrekening te kunnen betalen.

Deze maand kwam de jaarrekening dus met een bijbetaling van 2100 euro. Aan de hand hiervan uitgelegd dat je de incasso kunt storneren en dat je een betalingsregeling kunt treffen. Samen met hen nu ook een jaarcontract afgesloten zodat het termijnbedrag omlaag kan. Ze hebben in december het potje van de gemeente kregen en onze Energiebank betaalt ook een deel. De rest regelen ze met een betalingsregeling. Hoe ingewikkeld is het allemaal als je net in Nederland bent en Vluchtelingenwerk laat je na 1 jaar los? En het zijn jongeren die een opleiding hebben gevolgd in eigen land. Die nu onze hulp hebben ingeschakeld. 

Er zijn ook bewoners die de hulp niet zoeken of kunnen vinden. 

Nu Petra nog. Zij ontvangt in maart haar jaarrekening. Woont in een heel slecht geisoleerde woning, heeft haar termijnbedrag in maart 2023 ook te laag ingesteld en heeft een tijdje haar dochter in huis gehad. En zij weet wel hoe het werkt maar zag geen andere uitweg dan haar termijnbedrag te verlagen en de klap af te wachten in 2024.

 

*1 Naam is aangepast, echte naam is bekend bij redactie

Deel dit: