Bericht

ABP met energiecoöperaties in zee

Geplaatst op 15 maart 2024, 12:54 uur
Illustration

Update 28 maart 2024: 
Coöperatie Oranje Energie|02025 is mede namens alle bestaande en nieuwe 02025 hubs partner geworden: een obligatieronde van Onze NoordzeeStroom heeft plaatsgevonden. Zo kunnen we toegang  bieden aan bewoners en bedrijven van Nederland tot windenergie van de Noordzee tegen een stabiele en eerlijke prijs. Samen kunnen we Nederlands eerste coöperatieve wind-op-zee-park mogelijk maken! Zo komt de ambitie om windenergie op zee van, voor en door Nederland mogelijk te maken een grote stap dichterbij.

Update 15 maart 2024 FANTASTISCH NIEUWS!

Pensioenfonds ABP dingt samen met particuliere energiecoöperaties mee naar een nieuw windmolenpark op de Noordzee. Het is voor het eerst dat deze coöperaties, die samen meer dan 100.000 leden hebben, betrokken zijn bij de realisatie van een dergelijk park.

Het gaat om een nieuwe windmolenpark bij IJmuiden Ver, 60 kilometer uit de kust. Bij de realisatie van een deel van het park is een rol weggelegd voor energiecoöperaties. In deze coöperaties werken burgers samen om hun eigen buurt of wijk te vergroenen, bijvoorbeeld door een windmolen of zonnepark te laten aanleggen.
ABP wil dat deze coöperaties ook worden betrokken bij het park op de Noordzee. Het ambtenarenfonds trekt in het project samen op met pensioenuitvoerder APG en de Schotse windmolenbouwer SSE Renewables. Later dit jaar wordt duidelijk of ze ook daadwerkelijk de opdracht krijgen om het windmolenpark aan te leggen. 

In de toekomst wil ABP vaker investeren in duurzame energieprojecten en daar de energiecoöperaties bij betrekken. Dit is onderdeel van de strategie om minder te investeren in fossiele energie zoals olieprojecten, en meer in groenere alternatieven zoals windmolens.

Deel dit:
2 reacties

Pauline Westendorp

vr 15 maart 2024 14:32

Onze NoordzeeStroom in zee met consortium Noordzeker - Energie Samen
Onze NoordzeeStroom in zee met consortium Noordzeker
15-03-2024
Participatie Wind en Zon
Onze NoordzeeStroom, het initiatief van Energie Samen en Windunie met als doel het eerste coöperatieve windpark op zee te bouwen, gaat in zee met ... lees meer

Michael Turel

wo 20 maart 2024 09:09
dat is een enorme kans he! Wel veel werk en expertise voor nodig zeker, ik wil meedenken en meedoen hoor! En op zee zoveel meer stroomopbrengst zonder problemen met buren! Al zijn er vast gevolgen voor het leven onder water en de vissers? Maar daar is al veel kennis over en ervaring mee.