Bericht

Van Energielabel G naar D voor huurders in Oost

Geplaatst op 10 juni 2024, 16:15 uur
Illustration
logo
!WOON

Een traject van een lange adem met diepte- en hoogtepunten, maar na bijna 5 jaar is het zover. Een groep bewoners is het gelukt dat 73 huurwoningen aan het Christiaan Huygensplein in Oost eindelijk isolerende beglazing in nieuwe kozijnen krijgen én een beter energielabel. Een succes dat te danken is aan de inzet van de bewoners met ondersteuning van !WOON.

Geboorte van een Bewonerscommissie

In 2019 benaderden een aantal bewoners !WOON met het verzoek voor dubbel glas, die het advies gaf om eerst een bewonerscommissie op te richten. !WOON en de commissie organiseerden daarop een bewonersavond waar unaniem werd besloten om te streven naar dubbel glas. Dit markeerde het begin van een lang en soms moeizaam proces.

Bewoner: ‘Op advies van !WOON hebben we met een aantal enthousiaste buren in 2019 een bewonerscommissie opgericht. Behoorlijk wat buren hebben ons hierin gesteund en hebben we vastgehouden aan ons belangrijkste en enige doel: vervangen van ramen en kozijnen’. 

Hoop en Teleurstelling

De eerste gesprekken met de verhuurder werden gestart, maar liepen al snel op een dood spoor. Zodoende richtte de commissie (samen met !WOON) zich in 2021 tot de particuliere eigenaar van het complex. En met succes! Dit leidde tot onderzoek naar verschillende verduurzamingsmogelijkheden en de impact op het energielabel. Maar ondanks de positieve vooruitzichten, kregen de bewoners eind 2021 teleurstellend nieuws: de eigenaar besloot de woningen te verkopen en niet te investeren in nieuwe kozijnen en beglazing. Hierdoor kregen de huurders en bewonerscommissie ook nog eens met een VvE te maken.

Ondanks deze tegenvallers liet de bewonerscommissie zich niet uit het veld slaan en bleef actief in gesprek met de eigenaar. Met een positieve uitkomst; hij bood dakisolatie en zonnepanelen aan zonder huurverhoging. Toch bleven de bewoners aandringen op dubbel glas. Uiteindelijk, eind 2022, gaf de eigenaar toe aan de verzoeken van de huurders.

Bewoners:
Het is het allemaal waard geweest. Ons wooncomfort is er een stuk op vooruit gegaan. De huurverhoging van € 35 is heel schappelijk en de zonnepanelen ondersteunen in de maandelijkse kosten’.

‘De hulp en kennis van !WOON was enorm waardevol, niet alleen voor ons als bewoners, maar ook voor de eigenaar. Als bewonerscommissie sta je met !WOON naast je sterker in het gesprek met de verhuurder. Zonder Jamal (van !WOON) was dit niet zo goed verlopen en hadden we dit mooie resultaat misschien niet gekregen’.

De aanhouder wint

Met een redelijk voorstel van een huurverhoging van € 35 per maand voor isolerende ramen in nieuwe kozijnen, en na het behalen van de benodigde vergunningen en 70% draagvlak onder de bewoners, konden de werkzaamheden begin 2024 van start gaan. De woningen zijn hierdoor aanzienlijk ‘vergroend’ én zijn van energielabel G naar D gegaan.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het project, waarmee de bewoners van het Christiaan Huygensplein eindelijk kunnen genieten van verbeterde woonomstandigheden en een duurzamer huis.

Een leuk neveneffect: de bewoners in het tegenovergelegen pand (van een andere particuliere verhuurder) hebben ook de hulp van !WOON ingeroepen. Met als resultaat dat begin juni isolerende beglazing wordt geplaatst.

Deel dit:
Afzender
Geplaatst door