Bericht

Terugleverkosten voor zonnepanelenbezitters

Geplaatst op 27 juni 2024, 14:09 uur
Illustration

Vanaf 1 juli 2024 brengen de meeste energieleveranciers extra kosten in rekening voor mensen met zonnepanelen. Hoe ze dat doen is vooralsnog heel verschillend. Daarom moet je als je wilt onderzoeken wat het voor jou betekent en of het bij een andere leverancier anders is, niet alleen naar "terugleverkosten" kijken. Deze kosten gaan over de totale teruglevering, dus voor het salderen. Salderen blijft voorlopig bestaan.

Je moet om leveranciers eerlijk te kunnen vergelijken, hoe ingewikkeld ook, naar het volledige plaatje kijken. Terugleverkosten kunnen variabel zijn, dus per kWh, zijn of vast in staffels. Maar een energieleverancier kan ook doen of ze geen terugleverkosten rekenen maar wel extra hoge vaste leveringskosten (= vastrecht) rekenen voor mensen met zonnepanelen. Of ze hebben hogere leveringstarieven. Het valt ons op dat de ontwikkelingen nog volop in beweging zijn. Bijvoorbeeld: Een leverancier rekende tot voor kort een heel laag vast bedrag bovenop de vaste leveringskosten, maar stapt binnenkort over naar variabele terugleverkosten. Op deze website kun je leveranciers vergelijken, maar zie dat niet als een advies om over te stappen naar degene met de laagste teruglevertarieven. 

Tot slot: het belangrijkste is dat je nog steeds voordeel hebt van het hebben van zonnepanelen en dat we samen met de zonnepanelen schone energie opwekken.

Deel dit: