Bericht

Amsterdammers krijgen volwaardige positie in de energietransitie

Geplaatst op 5 december 2024, 12:11 uur

Het college van Burgemeester en Wethouder geeft energiegemeenschappen in Amsterdammers een volwaardige positie in de energietransitie naast bedrijven en overheid. Dat besluit volgde naar aanleiding van het rapport Naar een volwaardige en volwassen positie voor energiegemeenschappen dat in opdracht van de gemeente en de Amsterdamse Producerende Energie Coöperaties (APEC) is gemaakt.

Amsterdammers die zich verenigen als energiegemeenschap en samenwerken aan duurzame energieprojecten worden voortaan als gelijkwaardige partij behandeld en ingezet. Het college geeft de samenwerking met energiegemeenschappen de komende jaren verder vorm. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die het belang van energiegemeenschappen op deze manier erkent.

Bewoners staan zelf aan het roer en bepalen hoe de energie wordt opgewekt en gebruikt. Ook komen opbrengsten van projecten ten goede komen aan de Amsterdamse gemeenschap.

Wethouder Dirk de Jager, (Duurzaamheid): “We hebben heel stevige duurzaamheidsambities. Die maken we alleen maar waar als iedereen meedoet. Hand in hand met de gemeente. We laten hiermee zien dat als onze inwoners als energiegemeenschap mee willen doen aan de energietransitie, wij als gemeente Amsterdam naast hen staan, meedenken en de ruimte geven voor het slagen van zulke initiatieven.”

Uitwerking
De komende tijd wordt de samenwerking tussen energiegemeenschappen en gemeente verder uitgewerkt. Er moet onder meer duidelijkheid komen over de rolverdeling, en energiegemeenschappen moeten professionaliseren om klaar te zijn voor de grote opgaven die Amsterdam kent. 

Energiegemeenschappen zijn een vorm van samenwerking tussen burgers, al dan niet met deelname van lokale overheden en organisaties. Ze zijn gebaseerd op vrijwillige en open deelname, democratisch en gericht op het bieden van duurzaamheids-, economische of sociale gemeenschapsvoordelen aan leden in de buurt waar ze opereren.

Zie foto's van het aanbieden aan wethouder Dirk de Jager via deze link.

De link naar het rapport staat hieronder.

Illustration
De route van overheid-energiegemeenschappen is de Publiek-Civiele route.
4 reacties

Pauline Westendorp

vr 6 december 2024 11:44
DEFINITIE 1 (uit Rapport Naar een Volwaardige positie van energiegemeenschappen ... oktober 2024): Wat zijn energiegemeenschappen?
Om burgerparticipatie in hernieuwbare energie-
projecten verder te stimuleren heeft de EU het
concept ‘energiegemeenschappen’ geïntroduceerd
in de energiewetgeving. Energiege... lees meer

Pauline Westendorp

vr 6 december 2024 11:45
DEFINITIE 2 en 3: van EU: De Europese Unie hanteert twee definities van energiegemeenschappen, vastgelegd in het juridische kader van de Hernieuwbare-Energierichtlijn (RED II) en de Elektriciteitsrichtlijn (IEMD). Deze zijn als volgt:
1. Hernieuwbare-energiegemeenschap (RED II, Artikel 2(16)):
Een rech... lees meer

Pauline Westendorp

vr 6 december 2024 11:47
Deze definities bieden een juridisch kader voor het stimuleren van lokale participatie en het versterken van gemeenschappen binnen de energietransitie.

Welke definitie vind jij dat het meest optimaal werkt voor de gemeenschapseconomie en de energiegemeenschappen in de regio Amsterdam?

Pauline Westendorp

vr 6 december 2024 11:49
Verschillen:
Activiteiten:
De EU-definities specificeren concrete activiteiten, zoals productie, consumptie, opslag en distributie van energie (RED II) of een breder scala aan elektriciteitsdiensten (IEMD). Het rapport geeft een algemene omschrijving en laat specifieke activiteiten open.
Focus op nabijh... lees meer