Nieuw op 02025 (394)

Vooraankondiging activiteit
 John  van Gelder

Inspraak op vaststellen Transitievisie Warmte door 02025 kopgroep Warmte

donderdag 24 september 2020   |   19:30 - 22:30 uur   |  

Vanavond is er een inspraak op het Vaststellen Transitievisie Warmte. Deze wordt behandeld in de Raadscommissie Financiën en Economische Zaken (FeZ), agendapunt 11.

Namens de kopgroep Warmte* van 02025, het Amsterdamse platform van energie-initiatieven, én natuurlijk ook namens de KetelhuisWG spreekt Ted Zwietering in de Gemeenteraadscommissie waar de Transitievisie Warmte van de gemeente wordt besproken.

De belangrijkste punten van de inspraak zijn:
 - Hou de energietransitie betaalbaar, en maak...

Nieuw bericht
Sarah LeBarron

Introducing new Master's student conducting research!

geplaatst op 22 september 2020, 15:05 uur, door Sarah LeBarron

Hello 02025 community! I hope you are all doing well and had a good summer. Many of you know me from the interviews I did with you for my research on community renewable energy this past winter. I am so grateful for all the help you all provided me, which made my research a success! Now there is a new student, named Ireen Gerrits, who is studying for her Master's in International Business and Management, and who just created a profile on 02025, which you can see here: https://02025.nl/persoon/69...

Nieuw bericht
Hanke Nijman

aandacht voor lokaal eigendom & meer samenhang in participatietrajecten

geplaatst op 21 september 2020, 10:44 uur, door Hanke Nijman

Het overlegorgaan fysieke leefomgeving (OFL) onderzoekt op verzoek van het interbestuurlijk Programma Aardgasvrije wijken (PAW) hoe participatie in welke omstandigheden het meest effectief is in het aardgasvrij maken van wijken. OFL-voorzitter Marleen Stikker heeft haar bevindingen begin deze week aan de minister van BZK aangeboden.

Marleen Stikker schrijft in haar brief: “Participatie is essentieel om de energietransitie, met doelstellingen in 2030 en 2050, te realiseren. Ik ben daarom van meni...

Vooraankondiging activiteit
 John  van Gelder

Energieontbijt #136 : Gebieds coöperatie

donderdag 8 oktober 2020   |   9:00 - 10:30 uur   |   Olympisch Stadion

SAVE THE DATE !     8 Oktober Energieontbijt vanuit het Olympisch Stadion, thema Gebieds coöperatie.   

Gebieds coöperatie is de sleutel naar samenwerking van verschillende partijen in een buurt of gebied. Bewoners, bedrijven en andere belanghebbende in een buurt weten wat er speelt, kennen de cultuur, hebben specifieke vraagstukken en kunnen ook samen aan oplossingen werken. Dit kan zijn voor duurzaamheid breed (groen, milieu, geluid, voedsel, werkgelegenheid, etc.).

02025 richt zich binnen duu...

Nieuw bericht
Pauline Westendorp

24 september Transitievisie Warmte ter vaststelling op agenda gemeenteraad

geplaatst op 18 september 2020, 16:54 uur, door Pauline Westendorp

Van de site van de gemeente: "Van 4 april tot en met 15 mei 2020 heeft u uw mening kunnen geven over de Transitievisie Warmte. Alle reacties en de adviezen van de stadsdelen zijn verzameld. Het college van B&W heeft hierop gereageerd in de Nota van Beantwoording. De Transitievisie Warmte is aangepast na de inspraak."

Op 24 september 2020 wordt de Transitievisie Warmte besproken en vastgesteld in de raadscommissie Financiën en Economische Zaken. 

Punt 11 op de agenda. Voorgesteld wordt om dit agen...

Vooraankondiging activiteit
Dave van Dongen

Extinction Rebellion Septemberrebellie in Amsterdam

vr 18 sep 2020 - ma 21 sep 2020   |   10:00 - 22:00 uur   |   Museumplein, behalve...

Tijd voor actie in Amsterdam!

De legale demonstratie op de Zuidas waarmee we vrijdag om 10:00 uur aftrappen, wordt gevolgd door een stevige disruptieve blokkade om 11:30, als opmaat voor drie dagen van inspirerende activiteiten voor jong en oud op het Museumplein, met als grote finale op maandag een massale disruptieve actie op de Zuidas om de bedrijfslobby aan de kaak te stellen.

️Manifestatie op het Museumplein ️
Op het Museumplein zal van alles te beleven zijn, voor zowel jong als oud, voor zo...

Vooraankondiging activiteit
Maartje Oome

Livecast: wereldsteden over duurzaam herstel

dinsdag 22 september 2020   |   20:45 - 22:00 uur   |   online

Kunnen steden herstellen van de huidige crisis en tegelijkertijd CO2 uitstoot verminderen? San Francisco, Vancouver, Kopenhagen, Hamburg en Amsterdam delen hun strategieën.

In september van dit jaar zou de jaarlijkse bijeenkomst van Carbon Neutral Cities Alliance (CNCA) plaatsvinden in Amsterdam. CNCA is een netwerk van 22 wereldsteden die zich inzetten voor een vermindering van CO2-uitstoot met ten minste 80% vóór 2050. Vanwege Covid-19 vindt het evenement online plaats en richt zich op groen h...

Vooraankondiging activiteit
Esther Wagensveld

De potentie van waterstof

vrijdag 30 oktober 2020   |   16:30 - 18:00 uur   |  

In de verduurzaming van gebouwen en gebieden is waterstof steeds meer een ‘hot topic’. Maar wat is waterstof precies? Hoe is het te gebruiken binnen de bouw? Waar liggen de kansen om waterstof te gebruiken en Nederlandse gebouwen en gebieden te verduurzamen?

Inhoud kenniscafé
In dit kenniscafé gaan we in op de eigenschappen, de mogelijke toepassingen en aandachtspunten van waterstof voor gebouwen en gebieden. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Aandachtspunten zoals kosten en veiligheid
  • Toepa...
   Nieuw project   
Brenda Serrée !WOON

EnergieCoachProject

A
geplaatst op 15 september 20, 10:23 uur

Het energiecoachproject is een project van !WOON: iedereen die woont in Amsterdam en een aantal gemeenten in de regio kan gratis advies aan huis krijgen. De Energiecoach komt dan langs en geeft gratis energie besparingsadvies én een set bespaarproducten op maat.

Nieuw bericht
Linda Vosjan

Precies mijn ergenis

geplaatst op 15 september 2020, 09:06 uur, door Linda Vosjan

Inderdaad, in onze haast om van fossiele verwarming af te komen, vergeten we nog steeds dat het koelen van onze huizen steeds belangrijker wordt. Laten we dus beide opgaven meteen tegelijkertijd aanpakken. Fijn dat de NOS hier gisteren ook aandacht aan heeft besteed!

Dus voor alle koplopers, hoe is je visie op de koelvraag van jouw project? Op het "oude IJburg" hebben wij hier nu al een beginnend probleem mee. Met de stadswarmte die we hier hebben, kunnen we niet koelen. En dus zijn de airco's i...

Nieuw bericht
 John  van Gelder

Stel je duurzame huis virtueel open op 7 november

geplaatst op 15 september 2020, 09:06 uur, door 02025

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route, zaterdag 7 November, biedt 02025 iedereen de mogelijkheid om eigenaren van duurzame woningen virtueel persoonlijk te ontmoeten. In verband met Covid-19 organiseren wij een virtuele tour

Wil je jouw verhaal vertellen en je duurzame huis open stellen? Mail John@02025.nl. Een host van 02025 zal de virtuele tour organisatorsch voor je regelen en bij de sessie aanwezig zijn. 

We maken een thema-indeling en zijn op zoek naar mensen die hun duurzame huis wi...

Nieuw bericht
Linda Vosjan

Amsterdams olifantgras vergisten tot duurzaam gas?

geplaatst op 15 september 2020, 08:57 uur, door Linda Vosjan

Zouden we de stad kunnen vergroenen met alle bijkomende voordelen én tegelijkertijd een deel van onze energie schoon kunnen opwekken? Zou het snel groeiende en CO2 slurpende olifantsgras daar een rol in kunnen spelen? Kom er achter bij een online sessie georganiseerd door Climate Cleanup, woensdagavond 16 september van 20.00 tot 21.00. Spreker is Marcel van de Peppel van Miscancell, al jaren ondernemer in olifantsgras. Hij maakt er onder andere ook GRASFalt van, asfalt met een groot natuurlijke ...

Nieuw bericht
Pauline Westendorp

Baarsma: zet collectieve denkkracht aan

geplaatst op 13 september 2020, 17:19 uur, door Pauline Westendorp

Barbara Baarsma van Rabobank zegt in het Parool - vrij vertaald- : onzelf voorzien in onze basisbehoeften en dan de regie over ons eigen leven terugkrijgen. Dat levert een groter geluk op dan koopkracht. 

Nieuw bericht
 Jan Tessel

Verkoop handboek voor start van Energietransitie

geplaatst op 11 september 2020, 15:37 uur, door Jan Tessel

Vorig jaar een boek uitgebracht 'De start van de Energietransitie in uw eigen Woning' (met ondertitel: Handboek voor eerst isoleren en dan een warmtepomp')    Het is te koop voor €8 per stuk.    Zie webpagina :  Energie-Waterland.nl  

Nieuw bericht
 John  van Gelder

Verslag Energieontbijt #135: Samen aan de Slag!

geplaatst op 10 september 2020, 13:48 uur, door 02025

Wat een feestje om elkaar weer te zien en nieuwe verhalen te delen, ervaringen te wisselen en elkaar te helpen om Samen aan de Slag! te gaan.

Vanuit Nieuw-West bij Ru Pare waren we niet alleen met meer dan 20 deelnemers, maar ook weer genoeg animo online bij de livestream. Dank Ru Pare, Hans, Omar, Kees, en het fantastische ontbijt!   Gemist ? Als je dit ontbijt terug wilt kijken dan kan dat via deze link. De presentatieslides vind je hier.  

Hans Krikke van Ru Pare verhaalde over de oorsprong v...

Nieuw bericht
Dave van Dongen

"Zet hem op 60!" Nationale actie werktemperatuur verwarming verlagen!

geplaatst op 10 september 2020, 00:00 uur, door Dave van Dongen

Tip: Verlaag de maximale aanvoertemperatuur van je verwarmingsinstallatie naar 60 graden. ("Zet hem op 60!")

Standaard staan CV-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt) en daardoor zijn deze ketels niet zo zuinig, als ze zouden kunnen zijn.

Een hoog-rendements ketel heeft namelijk een hoog rendement omdat hij "condenseert", maar een aanvoertemperatuur van 80 graden is vaak te warm, zoda...

Nieuw bericht
Pauline Westendorp

Transitievisie Warmte wordt met wijk definitief gemaakt. Aan de slag!

geplaatst op 9 september 2020, 09:22 uur, door Pauline Westendorp

Amsterdam wordt aardgasvrij, want zo wordt de stad duurzaam en klimaatneutraal. Om de overstap zo betaalbaar en zorgvuldig mogelijk te kunnen maken hebben we goed nagedacht over hoe en in welke volgorde buurten aardgasvrij worden. De overstap naar duurzaam verwarmen doen we samen. Niet van vandaag op morgen, maar stapsgewijs.

Een richting over de overstap naar een aardgasvrije stad. Op basis van de kennis van nu, gecombineerd met de wensen van de Amsterdamse bewoners en partnerorganisaties, sche...

Nieuw bericht
Aukje van Bezeij

Wie is EvA? En hoe staat het met de Amsterdamse energietransitie?

geplaatst op 8 september 2020, 16:33 uur, door Tweede Stem

Als je merkt, ik zit niet goed 
Doe dan met ons mee, en toon je moed
Als je nu niet luistert, doet het later pijn
Je moet weten, het wordt niet fijn 

Dat rappen de 13-jarige Pepper Makkenze en Raphael Jankowski in het Olympisch Stadion.  Ze schreven de tekst, voor de zomervakantie, als groep 8-ers van de Geert Groote School. Het gaat om hun toekomst. Ze hebben recht op die toekomst, en dus ook recht om mee te denken over hoe we daar nu zorg voor dragen.

Dat vindt ook Pauline Westendorp. In het Olym...

Nieuw bericht
Hans van Zijl

Kraaipanstraat dak van de maand

geplaatst op 8 september 2020, 10:40 uur, door Hans van Zijl

Na het mislukken van een collectief project van het plaatsen met zonnepanelen op een gemengd blok van koop-, huur- en VvE woningen met een energiecooperatie,  hebben we ons gericht op het aanhaken bij het aanbod voor zonnepanelen in Amsterdam Oost. Dat is succesvol verlopen; op 9 van de 17 woningen liggen inmiddels zonnepanelen. Zie verder op bijgevoegde link.

Vooraankondiging activiteit
Jesse van den hoven

Kom koffie drinken of proefrijden in elektrische auto!

zaterdag 19 september 2020   |   10:00 - 14:00 uur   |   Watergraafsmeer

Op 19 september houden wij vanaf 10u onze grote proefrijddag bij kinderboerderij de Werf, Archimedeslaan 59, 1098PX. Ervaar het plezier van elektrisch rijden en spreek buurtgenoten over autodelen en (bak-)fietsdelen! Gewoon koffie komen drinken mag ook!

Wij gaan hier graag met jou in gesprek over jouw behoeften m.b.t. mobiliteit en woonomgeving. Wij willen graag weten hoe jij zou willen reizen en hoe jij zou willen dat jouw leefomgeving er uitziet. Mocht uit het gesprek blijken dat jij een elekt...

Vooraankondiging activiteit
David

Webinar Duurzaam wonen

donderdag 8 oktober 2020   |   19:15 - 21:30 uur   |  

Op donderdag 8 oktober organiseert Rabobank het webinar Duurzaam Wonen. Meld je nu aan! 

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Er zijn meer momenten om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt, maar ook als je je hypotheek aanpast. Als maatschappelijke bank en grootste hypotheekverstrekker van Nederland heeft Rabobank binnen de Metropoolregio Amsterdam als doel gesteld zo veel mog...

Meer nieuws