Organisatie

Gemeente Amsterdam - Programma Luchtkwaliteit

Overheid
Beschrijving

De (gemiddelde) Amsterdammer leeft ruim een jaar korter door de vieze lucht. Stadsverkeer, rook uit de schoorsteen, bouwvoertuigen, industrie en scheepvaart stoten stikstofdioxide en fijnstof uit. Deze stoffen zijn schadelijk voor hart, longen en de conditie van ieders lichaam. De luchtkwaliteit is de laatste 10 jaar een stuk verbeterd, maar toch voldoet de stad nog niet volledig aan de Europese normen.

De gemeente wil in 2030 voldoen aan de adviesnormen van de World Health Organization. Amsterdammers leven ruim 3 maanden langer met het halen van deze uitdagende ambitie.

Toename elektrisch vervoer
Amsterdam is koploper in elektrisch vervoer. Dit wordt de komende jaren uitgebreid. Wie een elektrische auto koopt, kan een laadpaal aanvragen voor de buurt. Afhankelijk van vraag en aanbod plaatst de gemeente laadpalen bij. Laden op eigen terrein en in parkeergarages wordt belangrijker. E-rijders krijgen privileges bij parkeren en laad- en losplaatsen. En bewoners en bedrijven die overstappen op elektrisch vervoer worden met advies en/of subsidies ondersteund.