Degi ter Haar

Bewoner, Ondernemer, Verbinder
Wie is Degi ?

Ik woon met vrouw en kinderen, op drie- en vier-hoog. Ik werk vanuit huis, met kantoor aan de andere zijde van ons kookeiland. Natuurlijk heb ik zonnepanelen op het dak en ook een zonneboiler. Ik zie het als een sport om de energie-rekening zo laag mogelijk te krijgen en te houden.

Mijn werk en hobbies

Ik ben afgestudeerd jurist, maar ben direct na mijn studie verschillende wegen ingeslagen, soms gelijktijdig. Zo heb ik:
* PC Rider opgezet. Een computer-support bedrijf, nog steeds te vinden op Ceintuurbaan 15
* Actie geworden voor D66 Amsterdam. Als bestuurslid en als fractievoorzitter in stadsdeel De Baarsjes. Maar ook als beleidsmedewerker voor de Tweede Kamer-fractie, voor Lousewies van der Laan en Boris van der Ham.
* Een bouwbedrijf begonnen. Ik bemiddel nu al weer 15 jaar tussen Slowaakse aannemers en Nederlandse klanten.
* Wij Ouders begonnen. Ik organiseer integratieprojecten op gemengde scholen. Ook heb ik samen met andere ouders de Joop Westerschool, waar mijn kinderen naartoe gaan, gemengd weten te krijgen.
* Ik verhuur twee vakantiehuizen in Duitsland, die ik geheel heb gerenoveerd. Voor een groot deel worden deze CO2-neutraal verwarmd. 

Mijn omgeving

Ik woon in De Baarsjes, in Amsterdam West. Een heel gezellige buurt. Bij ons aan de Admiralengracht bestaat veel saamhorigheid, mensen helpen elkaar. De buurt is erg gemengd, vwb afkomst maar ook vwb sociaal-economische positie. Dat vind ik leuk, dat maakt de buurt dynamisch. Ik heb inmiddels een groot netwerk opgebouwd, wat mij het gevoel geeft dat ik in een dorp woon. 

Mijn droom

Ik zet me graag in om de onderlinge samenhang in de buurt verder te versterken. Zo organiseer ik in samenwerking met de gemeente jaarlijks de Grote Baarsjesdag. Afgelopen keer deden vier scholen mee, hopelijk de volgende keer (1 juli) alle tien de scholen. De kinderen spelen spelletjes, de schoolteams strijden in een voetbaltoernooi om De Baarsjes-bokaal. Ook ouders spelen een toernooi. Andere ouders maken lekker eten en kunnen dat voor een klein bedrag verkopen. Allemaal om elkaar beter te leren kennen en gebruik te maken van de kracht die een diverse samenleving biedt. Hopelijk kan ik dit in de toekomst verder versterken en duurzaamheid daarbij een belangrijke rol geven.

Mijn expertise

Ik kan goed verbinden, ideeën bij elkaar brengen en uitwerken tot een concreet project. Ik heb kennis van diverse onderwerpen die bij maatschappelijke projecten belangrijk kunnen zijn:
* juridische zaken - hoe zet je iets gestructureerd op, in goede samenhang met bestaande regels en organisaties?
* politieke kennis - hoe krijg je de politiek mee om je plannen te verwezenlijken?
* ondernemerschap - hoe houd je een project betaalbaar en kan er misschien nog een verdienmodel aan gekoppeld worden?
* integratie-vaardigheden - hoe kan je mensen en ideeën in hun kracht zetten, rekening houdende met de culturele afkomst? Ik beschik over interculturele sensitiviteit. Vanuit mijn werkervaring maar ook vanwege mijn huwelijk met een vrouw van Turkse afkomst. Ik schrijf momenteel een "handleiding" voor interculturele relaties, op zowel privé als zakelijk gebied
* duurzaamheid - hoe kunnen we de aarde zo min mogelijk belasten en doorgeven aan toekomstige generaties? Energiebesparing is mijn hobby, mijn huis en vakantiehuizen zijn vrijwel CO2-neutraal. Daarnaast rijd ik zo min mogelijk auto, ik heb al drie jaar niet gevlogen en verdiep me ook in systemen hoe de samenleving definitief meer duurzaam te maken. Bijvoorbeeld via een CO2-budget, waar ik al veel over heb geschreven.

Mijn mogelijkheden

Ik kan denk ik het beste worden ingezet op terreinen waar bovenstaande expertises bij elkaar komen. Bijvoorbeeld bij duurzaamheidsprojecten voor mensen met een integratie-achtergrond.

Vanwege mijn vele activiteiten is de beschikbare tijd bij mij nog wel eens de beperkende factor. Ook omdat ik drie jonge kinderen heb en vaak na het uitgaan van school met hen bezig ben.

Relevante ervaring

Zie mijn expertises, hierboven.