Irmelin Waalkens

Bewoner, Ondernemer, Professional, Duurzaamheidsondernemer
Wie is Irmelin?

Graag help ik bedrijven om hun footprint zo laag mogelijk te krijgen, te besparen op energie en kosten. 


Reeds 18 jaar woon ik met mijn gezin in Weesp, sinds 3 jaar in een duurzame all-electric woning, nul op de meter.

Mijn werk en hobbies

Specialist op het gebied van verduurzaming, zonne-energie, opslagsystemen en smart-grid energie management systemen. Mijn kracht zit in de business case, de techniek is vaak maar een klein deel van de oplossing. Kennis van techniek, mensen verbinden, financiele businessmodellen en enthousiasme zorgen voor de bereikte resultaten.


Vanuit de woonkamer gestart, heb ik samen met mijn man 10 jaar een internationaal miljoenen bedrijf opgezet in zonnepanelen & opslagsystemen. Inmiddels verbind ik de ambities van bedrijven, bewoners en energiecooperaties aan elkaar, zodat we zo veel mogelijk winst voor het klimaat bereiken.


Ik ben momenteel opwek coordinator voor Weesp Duurzaam. Projectadviseur voor Gooi Op Groen en Green Deal Park Manager voor diverse bedrijfsparken waaronder Weesp. 

Mijn omgeving

Aan de Vecht naast het Naardermeer ben ik erg gezegend met dit prachtige groene natuurgebied, waar ik dagelijks mijn rondje loop of zwem. Natuur moet natuur blijven. Bedrijfsgebieden moet intensiever, slimmer en duurzamer worden ingericht, zodat de aarde groener blijft.


We moeten veel breder kijken naar wat er wel kan en de koppen bij elkaar steken.  

Mijn droom

Later gaan volgende generaties ons kwalijk nemen dat we het klimaatprobleem niet serieus genoeg hebben aangepakt. Ik wil grote meters hebben gemaakt en veel concreet resultaat kunnen aantonen dat we alles hebben gedaan wat binnen ons vermogen lag. Veel bedrijfsdaken zijn nog onbenut, de net infrastructuur is niet ingericht op bidirectionaal verbruik. Gedrag moet veranderd worden, soms met lichte dwang, maar meestal met interessante duurzame aanlokkelijke oplossingen. Hiervoor is een gezamelijke ambiteuze integrale maar vooral pragmatische aanpak nodig. Samen kunnen we dit bereiken! Wil jij weten hoe? Vraag het mij gerust.

Mijn expertise

Zonnepanelen, batterij (management) systemen, zonne-energie technieken, smart-grid systemen, flexibele energie markt, handelen op energiemarkt. Bedrijfsmatige blik op duurzame en groene oplossingen. 

Mijn mogelijkheden

Toevoeging van mijn kennis over de energiemarkt en technieken zorgt ervoor dat ik ook economische oplossingen vind om de energietransitie te versnellen. 

Relevante ervaring

  • Mede-oprichter en directeur van Solarclarity Group (2009-2019), internationale groothandel in zonne-energie produkten & batterijen

  • Talloze zonne-energieprojecten begeleid van A tot Z

  • 2019-2020 Coordinatie bouw eigen all-electric eco woning

  • 2021- heden: Weesp Duurzaam (opwek coordinator) SCE projecten, solarcarports, etc.

  • 2021- heden: Gooi Op Groen (project advies en begeleiding van collectieve zonne energie produkten en verduurzamingstrajecten)

Organisaties van Irmelin