Project

Plan BIOMEILER

Geplaatst op 29 maart 2024, 16:44 uur
Illustration

Wat is een biomeiler? Simpel gezegd is dat een grote hoop houtsnippers die op natuurlijke wijze gaat broeien – het wordt dus warm. Hout en vocht is een ideale plek voor micro-organismen. Deze beestjes eten het hout op. Ze maken niet alleen compost, maar dus ook warmte. Het kan flink heet worden in zo’n hoop, tot wel 60 graden Celsius. Met die warmte kunnen we van alles doen, zoals het verwarmen van een huis in de winter. De truc is dus om de hoop houtsnippers zo te bouwen, dat je de warmte nuttig kunt gebruiken. 

De Fransman Jean Pain was in de jaren '70 de eerste die een werkende biomeiler toonde aan de wereld. Vooral in Duitsland heeft zijn idee navolging gevonden. Wij gaan nu eerst rondneuzen op internet en advies inwinnen. We hebben een plek, we hebben een plan, we hebben een flinke duit gekregen van het Energie Koploper Fonds en we hebben enorm veel zin in dit project! 

Toelichting

De biomeiler is eigenlijk onderdeel van een twee-stappenplan. We willen de biomeiler namelijk gebruiken om een biovergister lekker warm te houden in de winter. Een biovergister is een vat waarin etensresten door bacteriën worden opgegeten en omgezet in zowel biogas als bio-compost. De biovergister die we op het oog hebben, is kwetsbaar voor kou. We willen de biovergister in een container plaatsen en die ruimte houden we warm met de biomeiler. De biovergister maakt biogas waarmee we gaan koken, maar ook maakt hij vloeibare compost. Die compost voeren we aan de biomeiler, om er weer mooie compost van te maken.

Gewenst resultaat 
We hebben dan twee aparte, natuurlijke, biologische processen: de biomeiler en de biovergister. Beide processen helpen elkaar. We kunnen op dagelijkse basis koken met het gas van de biovergister en we houden na ongeveer twee jaar een berg prachtige compost over. We breken de biomeiler af om de compost te oogsten en dan bouwen we weer een nieuwe biomeiler op, met verse houtsnippers. 
Deze opstelling is bedoeld om scholieren, buurtbewoners en andere geïnteresseerden te laten zien hoe alles werkt en wat je met je etensresten kunt doen. Dat is het aapje uit de mouw: doe mee met de gescheiden inzameling van GFE! We bakken pannenkoeken, we zetten thee, we delen compost uit. Lekker circulair!
Init.
1 reactie

Michael Turel

do 4 april 2024 18:54
Lekker broeien Peter! Low tech de natuur helpt ons. Hoe zit 't met de CO2 hierbij? Ontstaat er al broeiend ook methaangas en ga je dat dan voor de biovergister gebruiken? succes