Project

Energieopslag voor alle Amsterdammers eo

Geplaatst op 6 september 2024, 11:15 uur
Illustration

Wat gaan we doen met opslag? In ons huis, auto of boot? Met een paar buren? Of met de hele straat, wijk, stadsdeel, stad, regio, land of Europa samen!?

In dit project verzamelen we kennis rond dit onderwerp. Van een aanbod gestuurd systeem gaan we naar een lokaal systeem. Vanuit de vraag naar energie. Er is overvloed aan energie, en we zijn steeds beter in staat die te oogsten. Nu nog de timing. Wanneer oogsten we de energie die we op hebben geslagen?  

De gemeente Amsterdam deed onderzoek, de Rabobank en ook de rest van het netwerk van 02025 houdt de ontwikkelingen bij: De vraag is, vanuit welk perspectief kijken we. Zelfvoorzienend zijn? Geen terug leverkosten betalen ? Netbalans? Willen we met de regio Amsterdam iets waanzinnigs doen en een gigantische stap zetten binnen een paar jaar om nul fossiel te gebruiken en zeggenschap te hebben over energieprijzen?! En dat iedereen meedoet!? Ik wel. Jij?    

VIA MENSEN UIT 02025 en POWERVROUWEN
https://www.youtube.com/watch?si=d1eWuz2XUTRv5bwQ&v=7PCPU97GaCs&feature=youtu.be via Rik Heimen, waarvoor dank!  Met twee prachtige afbeeldingen hieronder over de ontwikkeling van deze 'nieuwe energiebron', namelijk opslag, in California in 3 jaar. Tussen 2021 en 2024, een spectaculaire groei!   

TenneT verwacht dat Nederland over zes jaar 4 à 5 gigawatt aan grootschalige batterijen zal hebben. Die zouden bij elkaar meer stroom kunnen leveren op piekmomenten dan de drie kolencentrales die ons land nu kent. Deze centrales moeten vanaf 2030 de deuren sluiten, omdat ze veel CO2 uitstoten.
Een vermogen van 4 gigawatt is 4 miljoen kW.  

- Thuisbatterijen kunnen helpen bij het verschuiven van pieken in de dag: je zonnestroom opbrengst verschuiven naar de avond. Voor het overschot aan zon in de zomer respectivelijk het tekort in de winter heb je er niet zoveel aan: hij is immers zo vol respectievelijk leeg,
- Voor de netbeheerder is de thuisbatterij handig voor dagpieken, maar dan moet deze wel aanstuurbaar zijn. In een deel van de tijd (5% ofzo) verergert een thuisbatterij juist netcongestie: als het hard waait op zee (dus overvloed, dus lage prijs) op het zelfde moment dat je lokaal al een piek in de vraag hebt (avondpiek in de winter) en en mensen dan hun batterij ook nog tijdens die piek vullen.

VIA RABOBANK
Relevante artikelen van Rabo Researcher Sanne de Boer :

De Nederlandse elektriciteitssector uitgelegd - Rabobank

Help de energietransitie en je portemonnee – zet je zonnepanelen eens uit - Rabobank

Hoe ik ertoe kwam om me te laten afkoppelen van het warmtenet (en waarom we moeten voorkomen dat meer mensen dit gaan doen) - Rabobank

GEZAMENLIJKE MEENTUPS
Naast kennis verzamelen, ontmoeten we elkaar ook, bijvoorbeeld op 26 september 2024, zie deze post voor de agenda of als je later komt, voor het verslag.

DOELEN VAN GEMEENTE
De bestaande en nieuwe plannen voor een energiezuinige, gezonde, groene en weerbare stad heeft de gemeente samengevat in het document Onze stad van morgen. Daar staat o.a. op pagina 17: "We moeten versnellen om onze doelen te halen. Dit doen we .. samen met onze partners. ....
De ambitie is dan ook dat 100 procent van de toekomstige windmolens wordt ontwikkeld in coöperatieve vorm, zodat deze in lokaal eigendom komen. Zo profiteren alle Amsterdammers van lokaal en duurzaam opgewekte energie: ook degenen met een smalle beurs.
Om meedoen zo toegankelijk mogelijk te maken ondersteunen we initiatiefnemers op basis van co-creatie. Dat kan gaan om financiële middelen, maar ook om hulp bij zelforganisatie, onderzoek of het ondersteunen van Amsterdammers die willen meepraten of -beslissen. In buurten waar we actief zijn, zoeken we altijd de samenwerking met buurtplatforms en -coöperaties. Mooie voorbeelden hiervan zijn de samenwerking met buurtplatform Hart voor de K-buurt, buurtcoöperatie. De Eester in het Oostelijk Havengebied, de Buurtwerkkamer in Zuidoost en netwerkorganisatie 02025."

Dit geldt dus ook voor opslag van energie. 

Podcast over energiegemeenschap: Podcast Particibeter over energiegemeenschappen en de mens in de energietransitie

Particibeter is een podcast over participatie in de energietransitie. NP RES heeft bijgedragen aan drie afleveringen in deze reeks. De eerste aflevering gaat over buurtbewoners en je relatie als overheid met hen, de tweede gaat over de rol van gemeenten bij inwonerinitiatieven, de derde over energiegemeenschappen: wat betekenen die voor participatie? Beluister hier de podcast Particibeter.

Idee
Illustration
Rabobank onderzoekt opslag.
Deel dit: