Project   

Duurzame symbiose tussen Kunst en Kas

A
Geplaatst op 17 oktober 17, 09:52 uur

De Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus Amsterdam wisselen onderling duurzame warmte en koude uit. Voor de verwarming van de kassen van de Hortus Botanicus wordt gebruik gemaakt van de warmte die ontstaat bij de koeling van de expositiezalen in de Hermitage. Net zoals een koelkast aan de achterkant warmte blaast en aan de binnenkant koelt had de Hermitage warmte over die de Hortus goed kon gebruiken.

Sinds 2016 maken de bedrijven gebruik van hun gemeenschappelijke duurzame energiebron. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling is betrokken geweest bij de aanleg van de leidingen en voert momenteel het beheer en onderhoud uit.

Toelichting

De Hortus gaat de geaccumuleerde bronwarmte van museum Hermitage Amsterdam gebruiken voor de verwarming van de kassen en gekoeld water terugleveren aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Wat het project mede bijzonder maakt is de relatief grote afstand van 425 meter die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de WKO bronnen van de Hermitage. Lees meer op de projectpagina http://www.tussenkunstenkas.nl/